Karjalainen: Pohjois-Karjala näyttää tietä

Euroopan ilmastopolitiikassa on ratkaisun hetket käsillä. Lähiaikoina päätetään linja ensi vuosikymmenen loppuun asti.

Nyt pitää valita, kuinka tosissaan Eurooppa ottaa ilmastokriisin taltuttamisen ja vähäpäästöisen yhteiskunnan rakentamisen. Nyt on asialistalla se, miten rivakasti halutaan korvata fossiilisia tuontipolttoaineita kotimaisella, uusiutuvalla energialla. Nyt päätetään myös mm. siitä, leikataanko energialaskua määrätietoisesti energiatehokkuutta parantamalla.

Lähiaikojen päätökset ovat ratkaisevia myös Suomen kannalta. Meillä on paljon voitettavaa, jos tartumme puhtaan teknologian mahdollisuuksiin kärkijoukoissa.

Cleantech- eli ympäristöä säästävien ratkaisujen teollisuudenala on noussut liikevaihdoltaan jo perinteisen metsäteollisuuden ohi. Toissavuonna kasvua oli huikeat 15 prosenttia – taantuman keskellä.

Suomalaisen cleantech-teollisuuden tärkeimmät alat ovat energiatehokkuus ja uusiutuva energia. Mitä kunnianhimoisemmin Eurooppa tarttuu tehokkuuden ja uusiutuvien mahdollisuuksiin, sitä nopeammin markkinat kasvavat suomalaisten yritysten tuotteille – ja sitä enemmän uusia työpaikkoja saadaan suomalaisille.

Pohjois-Karjala on pitkään toiminut uusiutuvan energian edelläkävijänä. Tavoite öljyvapaasta maakunnasta ja Joensuun tavoite hiilineutraalista kaupungista kelpaavat malliksi koko Euroopalle.

Eikä kyse ole vain tavoitteista. Uusiutuvan energian osuus Pohjois-Karjalassa on jo yli 65 prosenttia primäärienergiasta, kun koko Suomessa se jää vielä vajaaseen 30 prosenttiin – ja koko Euroopassa 11 prosenttiin.

Pohjois-Karjala ja Suomi ovat saavuttaneet ja voivat edelleen saavuttaa paljon omilla päätöksillään. Vielä enemmän voimme kuitenkin saada aikaan, jos Euroopan päätökset tukevat työtämme.

Hyvä esimerkki on hiilivoima. Ulkomainen kivihiili on vallannut Suomessa alaa kotimaiselta energialta osin EU:n päästökaupan puutteiden takia. Liian alhainen päästöoikeuden hinta ei ohjaa riittävän vahvasti vähäpäästöisen energian käyttöön.

Ongelmat on kuitenkin tehty ratkaistaviksi. Päästökauppa voidaan korjata niin, että kotimaisen metsähakkeen kilpailukyky suhteessa saastuttavaan kivihiileen paranee. Siihen tarvitaan Eurooppa-tason päätöksiä.

Eurooppa seisoo nyt tienhaarassa. Voimme valita ilmastovastuun tien ja johtaa ilmastokriisin taltuttamisessa – ja taivutella muut suuret päästäjät mukaan ilmastotalkoisiin. Tai voimme vitkutella välttämättömiä päätöksiä ja vaarantaa ilmaston tulevaisuuden – ja samalla hukata ison siivun puhtaan teknologian mahdollisuuksista.

Nyt tarvitaan suomalaisilta ja eurooppalaisilta päättäjiltä näkemystä ja rohkeutta.

Krista Mikkonen
Oras Tynkkynen

Mikkonen on Vihreiden varapuheenjohtaja Joensuusta. Tynkkynen on vihreän eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja ja eurovaaliehdokas Tampereelta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *