Kokoomus myötäilee Vihreitä

Vaalityötä tehdessä olen törmännyt ihmisiin, joiden mielestä Vihreät myötäilee liikaa kokoomusta. Yleensä väitteen esittäjä ei ole kyennyt yksilöimään perusteluja.

Monissa tärkeissä kysymyksissä Vihreiden näkemykset itse asiassa eroavat kokoomuksen kannoista aivan olennaisesti. Vihreät esimerkiksi haluaa satsata ydinvoiman sijaan energiatehokkuuteen ja uusiutuviin, muuttaa verotusta oikeudenmukaisemmaksi sekä vauhdittaa luonnonsuojelua ripeästi.

Myös vaalikonevastauksista tehty visualisointi havainnollistaa, että puolueiden välillä on isoja eroja. Vihreiden ehdokkaat ovat tarkastelussa lähempänä esimerkiksi SDP:n ja RKP:n kuin kokoomuksen ehdokkaita.

Toisaalta on myös asioita, joissa Vihreät on samoilla linjoilla kokoomuksen kanssa. Molemmat puolueet kannattavat esimerkiksi julkisen talouden vakauttamista ja yrittäjyyden edistämistä.

Todennäköisesti vaikutelman taustalla on kuitenkin punnitun poliittisen analyysin sijaan tunne. Hallituksessa Vihreät on joutunut tekemään kompromisseja, välillä myös kokoomuksen näkemysten suuntaan.

Sanelevatko siis kokoomuksen kaltaiset isot puolueet hallituksessa tahdin?

Monesta puolueesta koostuvassa hallituksessa kaikki puolueet joutuvat tekemään kompromisseja. Tässä hallituksessa toisinaan on joustanut Vihreät, joskus keskusta, välillä taas kokoomus. RKP tunnetusti joustaa lähes aina.

Kokoomus joutui nielemään esimerkiksi kiivaasti vastustamansa ruoan arvonlisäveron alentamisen. Peruskoulun tuntijakouudistus meni karille kokoomuksen ponnisteluista huolimatta. Tuloverojen kevennyksiä painotettiin pienituloisiin, vaikka puolue nahkeili.

Hallitusneuvotteluissa kokoomus vastusti jyrkästi syöttötariffeja – tehokkaaksi todettuja ohjauskeinoja – millekään uusiutuvan energian muodolle. Hallitusohjelmaan saatiin silti läpi biokaasun tariffi, ja vähän myöhemmin mukaan päätettiin ottaa tuulivoima.

Hallituksen uusiutuvapaketissa tariffit ulotettiin koskemaan lisäksi metsäenergiaa. Kokoomuksen entinen varapuheenjohtaja, Eija-Riitta Korhola onkin kutsunut puoluettaan Vihreiden toimeenpano-osastoksi, koska kokee sen antaneen uusiutuvan energian suhteen niin paljon periksi.

Edes ydinvoimapäätöksissä kokoomus ei saanut tahtoaan läpi. Kokoomuksen ajamasta kolmesta ydinvoimaluvasta hallitus torppasi yhden. Aika harva silti vaati puolueen eroa hallituksesta.

Vihreät on siis joissakin asioissa tehnyt kompromisseja kokoomuksen suuntaan, mutta vastaavasti kokoomus on monissa asioissa myötäillyt Vihreitä. Tärkeintä on loppusaldo. Ja se näyttää varsin hyvältä: Vihreät sai hallituksessa läpi monia hienoja edistysaskelia.

Oras Tynkkynen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *