Maanantai: Suomen sijoitus ilmastovertailussa paranee

Germanwatch-ympäristöjärjestö julkaisi Cancunissa vuotuisen arvionsa maiden ansioista ilmastonsuojelussa, Climate Change Performance Indexin. Suomen sijoitus parani reippaasti – juuri sopivasti itsenäisyyspäivän kunniaksi.

Vertailussa ei annettu kolmea kärkisijaa lainkaan, koska Germanwatchin mukaan yksikään maa ei tee vielä riittävästi ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Sijoituksen saaneista valtioista kärjessä jatkoivat Brasilia, Ruotsi, Norja ja Saksa.

Vertailun perää pitää tuttuun tapaan ilmastonsuojelutoimia johdonmukaisesti vastustava Saudi-Arabia. Heikosti pärjäävät myös Kazakstan, Australia ja Kanada.

Suurimmat ilmaston kuormittajat sijoittuvat loppupäähän – tosin eri syistä. Yhdysvallat on sijalla 54 erityisesti ilmastopolitiikan heikkouden takia. Kiina taas jää paikalle 56, koska päästöt kasvavat rajusti, vaikka maan politiikka sinänsä saa kiitosta.

Suomi nousi vertailussa viisi paikkaa sijalle 31. Kun ottaa huomioon, ettei kolmea kärkipaikkaa jaettu, Suomi on maista 28. sijalla. Näin jätämme taaksemme mm. Tanskan, Japanin ja Itävallan.

Olen viime vuoden blogissa esittänyt kriittisiä huomioita vertailun metodologiasta. Jotain siitä voi silti päätellä.

Suomen sijoittumista painaa korkea päästötaso, jota ei hetkessä muuteta. Tällä hallituskaudella tehdyt isot päätökset mm. energiaveroista, uusiutuvien syöttötariffeista ja rakentamisen energiatehokkuudesta näkyvät päästöluvuissa vasta vuosien viiveellä.

Rohkaisevin onkin suunta. Kahdessa vuodessa Suomi on harpannut vertailussa peräti 17 paikkaa ylöspäin. Hallituksen ilmastopolitiikka alkaa vähitellen vaikuttaa.

Oras bloggaa Cancunin ilmastokokouksen toiselta viikolta päivittäin 5.–11.12.
Edellinen: su 5.12. Seuraava: ti 7.12.

One Response

  1. Hienoa! Työtä tietysti riittää, mutta suunta on oikea.

    Kansainvälinen kansalaisjärjestö Avaaz kampanjoi juuri tänään ( http://www.avaaz.org/en/finland_trees_not_tricks/ ) vedotakseen Suomen ympäristöministeriin, jotta Cancúnissa ei tehtäisi ilmaston kannalta epäedullisia päätöksiä maa- ja metsätalouden suhteen. Ymmärrän, että olet varmasti kiireinen siellä planeetan toisella laidalla, mutta olisi mukavaa, jos ehtisit katsoa mistä on kyse ja kertoa oman näkemyksesi asiasta. Viestin sisältö on lyhykäisyydessään tämä:

    Arvoisa ministeri Lehtomäki,

    Vetoan teihin ja hallitukseen, koska haluan kannustaa välttämään antamasta metsäteollisuudelle erityisehtoja luomalla massiivisia porsaanreikiä metsätaloutta koskevan maailmanlaajuisen ilmastosopimuksen aikaansaamiseksi. Kaltaistemme teollisuusmaiden tulee rohkeasti ohjata neuvotteluja, jotta voimme saada ne takaisin raiteilleen. On koittanut meidän aikamme johtaa. Pyydänkin teitä osaltanne huolehtimaan, että Suomi tukee rehellistä ja aukotonta maa- ja metsätalouden päästöjen kirjanpitoa YK:n ilmastoneuvotteluissa Meksikon Cancúnissa. Maailmalla ei ole varaa kirjanpitohuijauksiin, vaan nyt tarvitaan todellisia, tieteellisesti perusteltuja toimia ilmastomme puolesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *