Mitä keppanakiellon tilalle?

Keskusta sai nenilleen ehdotuksesta kieltää keskioluen myynti ruokakaupoista. Kansalaiset älähtivät ja puolue joutui selittelemään kantojaan.

Huoli alkoholin haitoista on silti aiheellinen. Juominen tuhoaa perheitä ja tappaa. Rahassa mitattuna alkoholin haitat Suomessa ovat yhden arvion mukaan kolmesta viiteen miljardia euroa vuodessa.

Jotain viinan kiroille pitää siis tehdä. Keskusteluissa on pyöritetty muutamia vaihtoehtoja.

Sosiaali- ja terveysministeriö on ehdottanut, että alkoholin myyminen baareissa pitäisi lopettaa jo kahdelta. Rajoitus kuitenkin siirtäisi juomista kotona tissutteluun. Samalla ravintola-alan työpaikat vähenisivät. Tuomio: ei jatkoon.

Erityisesti nuorten juomiseen yritetään vaikuttaa rajoittamalla alkoholin mainontaa. Kiellot johtavat kuitenkin helposti hillittömiin ylilyönteihin. Konsti on myös jo käytössä. Tuomio: meni jo.

Patenttiratkaisu on kiristää alkoholin verotusta. Kääntöpuolena on viinan tuonnin lisääntyminen. Siksi ruuvia ei voi kiristää loputtomiin. Tuomio: rajalliset mahdollisuudet.

Ravintola-ala on ehdottanut arvonlisäveron alentamista, jotta juomista saataisiin ohjattua kaupan pussikaljoista baarien tarjontaan. Marketkännien vetäminen ei silti välttämättä alene samassa suhteessa, eikä valtiolla oikein ole varaa vähentää verotuloja. Tuomio: arveluttaa.

Jos liki kaikissa ratkaisuissa on omat pulmansa, pitääkö päättäjien vain nostaa kätensä karujen alkoholiongelmien edessä? Onneksi ei. Ainakin kaksi konstia luultavasti tepsii.

Alkoholin verotusta ei voi kiristää rajusti, koska muuten hintaero Viron tuontiin levähtää liian isoksi. Mutta entä jos Virokin nostaisi veroa?

Näin naapurimme on hieman jo tehnytkin. Suomalaisministerien kannattaa jutella ahkerasti virolaisten kollegoiden kanssa, jotta Viro korottaisi veroa riittävästi.

Kymmenys suomalaisista juo puolet kaikesta alkoholista, ja vielä useammat juovat terveyden kannalta liikaa. Moni heistä haluaa vähentää tai lopettaa, osa sitä yrittääkin.

Päihdeongelmiin pitää saada helposti tukea – opastusta, katkaisuhoitoa ja pitkäkestoista apua. Paukkuja kannattaa laittaa lisää myös ongelmien tunnistamiseen varhaisessa vaiheessa terveydenhuollossa.

Alkoholin vakaviin haittoihin pitää puuttua. Keskioluen myyntikielto on siihen kehno ratkaisu. Onneksi muitakin keinoja on.

Oras Tynkkynen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *