Perinnetietoisen punajuuripihvit

300 g tuoreita tai tölkkipunajuuria
pari sipulia
muutama valkosipulin kynsi
vehnäjauhoja
kananmuna tai soijajauhoja
tilkka öljyä
yrttisuolaa, mustaapippuria
perunoita

Punajuuripihvit ovat kivaa perinneruokaa kotimaisista aineksista, mutta ne aiheuttavat hieman päänvaivaa vasta-alkajille. Sopivan zeniläisellä asenteella kehittyy kuitenkin lopulta pihvimestariksi. Keitä tuoreet punajuuret kypsiksi ja kuori ne. Silppua juurekset hieman karkeaksi mössöksi ja valuta neste pois. Sauvasekoittimella tai sen sellaisella vimpaimella lopputulos on helposti liian kosteaa velliä. Jos päädyt käyttämään tölkkipunajuuria, karta etikkaan säilöttyjä, sillä ne maistuvat liian kitkerille.

Silppua sipulit ja valkosipulit ja kuullota ne pannulla öljyssä. Sotke paistos punajuuren kanssa ja heitä sekaan mausteet ja jauhot. Jälkimmäisten kanssa kannattaa olla tarkkana: liian niukka jauhojen käyttö tekee pihveistä löysiä ja vaikeita paistaa, turhan runsaan käytön seurauksena on puolestaan jauhoinen maku. Laita sekaan myös kananmuna tai vegaanisena vaihtoehtona soijajauhoja sitomaan pihvejä. Anna aineksen loikoilla jonkin aikaa, jotta jauhot ehtivät turvota.

Kuumenna pannu ja lisää hieman öljyä. Kätevimmin pihvin muotoilee kauhaisemalla pihviaineksesta sopivan nokareen ruokalusikalla ja taputtelemalla möykyn tasaiseksi pannulle. Pannun pitää olla kuuma ja pihvejä pitää paistaa, kunnes ne tummuvat pinnalta mukavasti. Jos pihvit hajoavat, älä suotta murehdi: maku on joka tapauksessa yhtä hyvä. Tarjoile keitettyjen perunoiden ja ruisleivän kanssa.