Puoluerajat ylittävä ryhmä julkisti lakialoitteen tasa-arvoisesta avioliittolaista

Avioliittolakialoitteen ensimmäisinä allekirjoittajina ministereitä ja puolueiden puheenjohtajia

Puoluerajat ylittävä kansanedustajien ryhmä julkisti tänään lakialoitteen tasa-arvoisen avioliittolain säätämiseksi. Aloitteessa esitetään avioliittolain muuttamista niin, että vastedes naimisiin voisivat mennä myös samaa sukupuolta olevat parit. Samalla mahdollisuus solmia uusia rekisteröityjä parisuhteita päättyisi.

Tasa-arvoinen avioliittolaki turvaisi aviopareille samat oikeudet ja velvollisuudet puolison sukupuolesta riippumatta. Näin samaa sukupuolta olevat parit saisivat mahdollisuuden hakea perheen ulkopuolista adoptiota samoin, tiukoin ehdoin kuin eri sukupuolta olevat parit ja yksin elävät naiset ja miehet nykyään. Parit saisivat myös oikeuden yhteiseen sukunimeen.

Aloitteessa ei esitetä muutoksia uskonnollisten yhdyskuntien vihkimisoikeuteen. Kirkoilla säilyisi siis nykyiseen tapaan mahdollisuus päättää siitä, keitä ne katsovat voivansa vihkiä.

Aloitteen ensimmäisistä allekirjoittajista ensimmäinen tasavertaisten joukossa on suurimman eduskuntaryhmän Kokoomuksen eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb. Sosialidemokraatteja edustaa puolueen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jutta Urpilainen. Vasemmistoliitosta, Vihreistä ja RKP:stä aloitteen ensimmäisinä allekirjoittivat niin ikään puolueiden puheenjohtajat, kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki, ympäristöministeri Ville Niinistö sekä puolustusministeri Stefan Wallin.

– Aloite osoittaa, että työ suomalaisten yhdenvertaisen kohtelun puolesta yhdistää vaikuttajia yli puoluerajojen. Tavoitteenamme on syksyn edetessä kerätä aloitteelle mahdollisimman laaja kansanedustajien tuki, kommentoi avioliittolakiryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Lasse Männistö (kok.).

Aloitteen ja ensimmäisten allekirjoittajien julkistamisen jälkeen alkaa muiden kansanedustajien nimien kerääminen. Syksyn aikana järjestetään myös seminaari, jossa käsitellään tasa-arvoista avioliittolakia eri näkökulmista.

Lakialoitetta eduskunnassa eteenpäin vievään ryhmään kuuluvat kansanedustajat Lasse Männistö (kok.), Susanna Huovinen (sd.), Silvia Modig (vas.), Oras Tynkkynen (vihr.) ja Astrid Thors (r.). Tukea aloitteelle ovat osoittaneet edustajat myös muista ryhmistä.

Lisätietoja:

kansanedustaja Lasse Männistö, puh. 044 0160 382
kansanedustaja Susanna Huovinen, puh. 050 5113 125
kansanedustaja Silvia Modig, puh. 050 5120 421
kansanedustaja Oras Tynkkynen, puh. 050 5121 584
kansanedustaja Astrid Thors, puh. 050 5121 580

Lakialoite

4 Responses

 1. Tästä asiasta ei edes pitäisi joutua puhumaan saatika sitten äänestämään.

  Olen kristitty, hengellinen ihminen. En voi siksi ymmärtää, miten joku voi kaivaa vanhasta kirjasta jotain ihmisoikeuksien vastaista.

  Rakkaus on rakkautta. Jos kaksi ihmistä toivoo siunausta ja pyhitystä liitolleen, niin se on annettava kirkossa!!! Suomi on tai sen pitäisi olla sivistysvaltio.

  Toivon, että eduskunnasta löytyy VIISAITA ja INHIMILLISIÄ ihmisiä tarpeeksi, jotta tämä asia saadaan pois päiväjärjestyksestä. Ei voi olla niin, että joku vanhakantainen puolue tai porukka päättää toisten ihmisten henkilökohtaisista asioista.

  Kiitos ja piste

 2. Hieno homma, että löytyy kannatusta yli kaikkien rajojen! Julkaistaanko nimiä jossain palstalla sitä mukaa kuin niitä kertyy?

  Onnea ja menestystä aloitteelle
  tervehtii nimimerkki neljättä vuotta rekisterissä

 3. Näyttää olevan aloite vastatuulessa :(

  Onko jossain olemassa nimilistaa allekirjoittaneista kansanedustajista. Haluaisin varmistua että oma ehdokkaani (jota äänestin vaaleissa) on pitänyt antamistaan lupauksista kiinni?

 4. Aloitteen allekirjoittajia ei ole vielä koottu verkkoon. Toivottavasti useimmat kansanedustajat vastaavat kuitenkin kysyttäessä, ovatko aloitteen jo allekirjoittaneet.

  Verkkoon on sen sijaan koottu tietoa ja toimintavinkkejä tasa-arvoisesta avioliittolaista: http://avioliittolaki.wordpress.com. Työ allekirjoitusten keräämiseksi jatkuu, joten toivoa ei kannata menettää.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *