ranneliike.net: Juhlavuosi 10

Tänään tulee kuluneeksi kymmenen vuotta ranneliikkeen perustamisesta. Paljon onnea kymmenvuotiaalle päivänsankarille!

Ranneliike ei ole kuitenkaan ainoa, joka juhlii pyöreitä vuosia. Tämä vuosi on monessa suhteessa HLBT-ihmisten oikeuksien juhlavuosi.

Parisuhdelaki hyväksyttiin eduskunnan äänestyksessä 28.9.2001. Historiallisen päätöksen ansiosta samaa sukupuolta olevat parit saivat monet samat oikeudet ja velvollisuudet kuin heteroparitkin.

Homous poistettiin sairausluokituksesta vuonna 1981 ja rikoslaista 1971. Päätökset tuntuvat nykyään helposti itsestäänselviltä, mutta molempien puolesta jouduttiin aikanaan taistelemaan pitkään. Parisuhdelaistakin tehtiin vuosien varrella useita kansanedustajien lakialoitteita, kunnes laki lopulta saatiin hyväksyttyä.

Tänä vuonna on siis monessa suhteessa aihetta juhlaan. Töitä pitää silti tehdä, jotta juhlimaan päästään tulevaisuudessakin.

Viisi vuotta sitten jätin ensimmäisenä Suomessa lakialoitteen tasa-arvoisen avioliittolain säätämisestä. Tällä viikolla julkistettiin puoluerajat ylittävän ryhmän uusi aloite, jonka sisältö on pitkälle sama.

Tavoitteena on kerätä lakialoitteen taakse kansanedustajien enemmistö. Jos tässä onnistutaan, tasa-arvoinen avioliittolaki on mahdollista saada valiokunnan käsittelyyn vielä tämän vuoden puolella.

Vuodet 1971, 1981 ja 2001 ovat kaikki olleet merkittäviä etappeja tiellä kohti yhä suurempaa yhdenvertaisuutta. Toivottavasti 2011 saadaan liitettyä edistysvuosien ketjuun.

Oras Tynkkynen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *