ranneliike.net: Älä nuolaise, Päivi

Tämän juhannuksen suurin uutinen ei liittynyt menoliikenteeseen tai hukkuneiden määrään. Merkittävämpää oli, että New Yorkin osavaltio päätti sallia samaa sukupuolta olevien avioliitot.

Yhdysvalloissa päätös oli tärkeä siksi, että se tuplasi kertaheitolla niiden amerikkalaisten määrän, jotka voivat halutessaan mennä naimisiin rakastamansa ihmisen kanssa sukupuolesta riippumatta. Meille Suomessa päätös oli arvokas siksi, että se antaa toivoa juuri oikeaan aikaan.

Juhannuksen alla hyväksytty hallitusohjelma oli monelle pettymys, koska se ei sisältänyt tasa-arvoista avioliittolakia. Moni edistysaskel tyrehtyi valtiontalouden vaikeaan tilanteeseen, mutta kansalaisten yhdenvertaisuus lain edessä ei olisi maksanut valtiolle senttiäkään.

Hallitusohjelmakirjauksen esti Päivi Räsäsen luotsaama kristillisdemokraatit. Säätytalolla puolue keskittyi neuvotteluissa vastustamaan kansalaisten yhdenvertaisuutta ja naisten oikeutta turvalliseen raskauden keskeytykseen. Joku voisi luulla, että Suomessa olisi parempaakin tekemistä.

Avioliittolaista väännettiin neuvotteluissa viimeiseen asti. Lopulta asian ratkaisi neuvotteluja vetänyt kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen. Hän piti tärkeämpänä pitää kristillisdemokraatit mukana hallituksessa kuin edistää viiden muun puolueen ajamaa lakia.

Moni varmasti miettii, mitä nyt pitäisi tehdä. Vastaus on: jatkaa sinnikkäästi töitä tasa-arvoisen avioliittolain eteen.

Laki ratkaistaan eduskunnassa. Jos avioliittolain tueksi saadaan kerättyä yli sadan kansanedustajan nimet, se voidaan viedä läpi hallitusohjelmakirjauksen puutteesta huolimatta.

Edellytykset enemmistön kokoamiselle ovat olemassa. Vaalikoneiden vastausten perusteella pitkälle toista sataa kansanedustajaa tukee lain säätämistä. Kannatusta on kaikissa eduskuntaryhmissä – kristillisdemokraatteja lukuun ottamatta.

Toisaalta lain läpi saaminen on kaikkea muuta kuin itsestään selvää. Vaalikonevastausten perusteella osa kansanedustajista tukee tasa-arvoista avioliittolakia mutta ei välttämättä kaikkia sen keskeisiä elementtejä kuten mahdollisuutta ulkoiseen adoptioon. Osalle kynnys ilmoittautua lain aktiiviseksi kannattajaksi voi olla muuten korkea.

Työ avioliittolain puolesta alkoi eduskunnassa välittömästi hallitusohjelman hyväksymisen jälkeen. Lain tueksi kootaan puoluerajat ylittävä liittoutuma.

Yhdessä yhdenvertaisuutta puolustavien järjestöjen ja kansalaisten kanssa tasa-arvoinen avioliittolaki on mahdollista saada läpi vielä tällä vaalikaudella. Kaikki apu on tarpeen.

Jokainen voi osallistua ottamalla yhteyttä kansanedustajiin ja kannustamalla heitä toimimaan lain puolesta. Samoin lakia on tärkeä pitää esillä lehtien mielipidepalstoilla ja verkkokeskusteluissa.

Päivi, ei kannata nuolaista, ennen kuin tipahtaa.

Oras Tynkkynen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *