Sinnemäki ja Tynkkynen Vasemmistoliitolle: Mihin unohtui ympäristö?

Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anni Sinnemäki ja kansanedustaja, valtioneuvoston ilmastopoliittinen asiantuntija Oras Tynkkynen hämmästelevät Vasemmistoliiton kritiikkiä ekologista verouudistusta kohtaan. Sekä Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie että puolueen puheenjohtaja Martti Korhonen kritisoivat Tampereella eilen ympäristöverojen korotuksia.

– Vasemmistoliitto yrittää markkinoida itseään punavihreänä puolueena. On surullista, jos vasemmistoliittolaiset ovat ensimmäisinä vastustamassa, kun Suomessa hallitus kerrankin aidosti yrittää tehdä ilmastonmuutokselle jotain. Mihin unohtui punavihreydestä vihreys?, Anni Sinnemäki kysyy.

– Vasemmistoliitto lukee budjettiesitystä toinen silmä ummessa. Se huomaa vain ympäristöverojen korotukset, ei lainkaan hallituksen toimenpiteitä, joilla kevennetään verotaakkaa ja parannetaan ihmisten toimeentuloa. Esimerkiksi eläkeläisten verotusta kevennetään ja opintorahaa ja kansaneläkkeitä korotetaan, Sinnemäki listaa.

Vasemmistoliiton johtajat väittävät veronkorotusten kohdistuvan köyhiin. Todellisuudessa eniten ympäristöveroja maksavat ne, jotka kuluttavat eniten – siis useimmiten rikkaimmat.

– Jokainen voi valinnoillaan vaikuttaa merkittävästi omaan verotaakkaansa. Esimerkiksi säästämällä sähköä, eristämällä talo paremmin, valitsemalla kohtuullisen kokoinen auto sekä korvaamalla autoilua kevyellä liikenteellä voi omaa energialaskuaan leikata huomattavasti, Oras Tynkkynen muistuttaa.

Viime päivien dieselkeskusteluun Sinnemäki ja Tynkkynen peräänkuuluttavat malttia. Valtiovarainministeriö ei ole vielä tehnyt omaa esitystään ympäristöverojen jakautumisesta saatikka, että hallitus olisi sitä ehtinyt käsitellä. Päätökset tehdään budjettiriihessä.

– Päästötaso on otettava vaiheittain huomioon kaikessa autoilun verotuksessa. Verotuksella on pyrittävä yhtä aikaa kahteen tavoitteeseen: on kannustettava sekä valitsemaan vähemmän päästäviä autoja että ajamaan vähemmän. Ajoneuvoveron kokonaisuudistuksen yhteydessä dieselautoja syrjivä käyttövoimavero voidaan poistaa, Tynkkynen katsoo.

Lisätietoja
Anni Sinnemäki, 050 511 3166
Oras Tynkkynen, 050 512 1584

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *