Vihreat.fi verkkokolumni: Vihreiden verosuunnitteluvinkit

Hallitus on päättänyt korottaa ympäristöveroja 300 miljoonalla eurolla ensi vuoden alusta alkaen. Tämä on hyvä uutinen ympäristölle, sillä verot kannustavat ihmisiä tehostamaan energian käyttöä ja valitsemaan kestävämpiä vaihtoehtoja.

Moni saattaa kuitenkin murehtia omaa energialaskuaan. Onneksi vihreällä verosuunnittelulla voi minimoida veronkorotusten vaikutukset. Tässä seitsemän vinkkiä ympäristöverokarhun välttämiseen.

1. Tehoa valaistukseen

Hehkulamppu kuluttaa viisi kertaa niin paljon sähköä kuin energiansäästölamppu – ja 15 kertaa niin paljon kuin uudet ledivalot. Vaihtamalla kaikki kodin lamput energiaa säästäviin ja sammuttamalla turhia valoja voi sähkölaskusta säästää jopa toista sataa euroa vuodessa.

2. Valmiustilat kuriin

Noin kymmenesosa kotitalouksien sähköstä menee laitteiden kuten televisioiden ja digiboksien lepotilan kulutukseen. Kytke mahdollisuuksien mukaan laitteet kokonaan päältä silloin, kun et niitä tarvitse. Helpoimmin tämä käy liittämällä laitteet kytkimellä varustettuihin jatkojohtoihin; kytkimestä vain naps, kun käyt nukkumaan tai lähdet ulos.

3. Kerrospukeutumista taloille

Kodin energiankäytöstä jopa puolet kuluu lämmitykseen. Tiivistä ikkunat ja ovet äläkä jätä niitä lämmityskaudella raolleen. Omakotitaloissa seinien, lattian ja katon lisäeristys voi olla kannattava investointi – erityisesti muun remontin yhteydessä.

4. Lämpöä maasta ja ilmasta

Maalämpöpumpulla voi lämmityssähkön kulutusta leikata yli 2/3, ilmalämpöpumpullakin kolmanneksen luokkaa. Alkuinvestointi ei ole ihan halpa, mutta säästöä kertyy vuosien varrella reippaasti. Jo nykyisillä sähkön hinnoilla ilmalämpöpumpulla voi säästää noin 500 euroa vuodessa.

5. Uuniin uusiutuvaa

Tiesitkö, että Suomenkin oloissa voi aurinkokeräimellä leikata lämmitysöljyn tarvetta noin 30 %? Jokaisessa omakotitalossa on syytä olla varaava uuni, jolla voi täydentää lämmitystä paukkupakkasilla. Jos öljyn hinta hirvittää, kannattaa harkita vaihtamista pelletteihin. Valtio tukee uusiutuviin siirtymistä energia-avustuksilla.

6. Laske huonelämpötilaa

Kotona ei tarvitse olla kuin tropiikissa. Laskemalla huonelämpötilaa yhdellä asteella leikkaa lämmityslaskua jo viisi prosenttia. Lämmin pusero ja villasukat voivat säästää sähkölämmitetyssä talossa jopa pari sataa euroa vuodessa. Kun lähdet matkoille, laske huoneiden lämpötila minimiinsä.

7. Energiasyöpöt pannaan

Monessa kodissa suuria sähkön kuluttajia ovat sauna, uuni ja kylmälaitteet. Kun ostat uusia laitteita, valitse säästeliäimpään A-energialuokkaan kuuluvia. Lämmitä sauna vain silloin ja siksi aikaa, kun sitä todella tarvitset. Hyödynnä myös uunin alku- ja jälkilämpö.

Oras Tynkkynen
kansanedustaja
valtioneuvoston ilmastopoliittinen asiantuntija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *