Suomen Kuvalehti: vastine pääkirjoitukseen 32/2010

SK:n 32/2010 pääkirjoituksessa käsiteltiin ajankohtaista keskustelua avioliittolain uudistamisesta. Siinä pohdittiin erityisesti mahdollisuuksia varjella kirkon oikeutta vihkiä aviopareja myös tulevaisuudessa.

Vihreät on pitkään ajanut avioliittolain muuttamista tasa-arvoiseksi. Tämä tarkoittaisi sitä, että naimisiin voisivat mennä pariskunnat puolison sukupuolesta riippumatta.

Tasa-arvoinen avioliittolaki on hyväksytty jo mm. Ruotsissa, Norjassa, Espanjassa ja Kanadassa. Tuoreimpina joukkoon ovat liittyneet Portugali, Islanti ja Argentiina.

Siviilivihkiminen ei edellytä muutoksia uskonnollisten yhdyskuntien vihkimisoikeuteen. Kirkot voisivat siis vastedeskin vihkiä pariskuntia omien periaatteittensa mukaisesti.

Esimerkiksi Norjassa siviilivihkiminen on ulotettu koskemaan myös samaa sukupuolta olevia pareja. Kirkot voivat silti vapaasti päättää vihkiä vain naisen ja miehen muodostamia pariskuntia, jos opillisista syistä niin parhaaksi katsovat.

Tasa-arvoinen avioliittolaki ei siis uhkaa kirkkohäitä. Kirkkohäät ovat monille pareille yksi elämän arvokkaimmista kokemuksista, ja näin on hyvä olla jatkossakin.

Valtion tehtävä on kuitenkin turvata kansalaisten yhdenvertaisuus lain edessä. Siksi Vihreät ajaa tasa-arvoista avioliittolakia, joka takaisi yhtäläiset oikeudet – ja velvollisuudet – kaikille puolison sukupuolesta riippumatta.

Oras Tynkkynen
kansanedustaja, Vihreiden varapuheenjohtaja
Tampere

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *