Kuinka matkustaa kevyesti

Monet ystäväni ovat ihmetelleet, miten pystyn matkustamaan niin vähin varustein. Esimerkiksi yhdeksän päivän matkalla maitse Hollantiin ja takaisin minulla oli mukana vain selkäreppu.

Kevyesti matkustamisen kouriintuntuvin hyöty on mahdollisuus liikkua helpommin ilman isoja, raskaita laukkuja. Samalla kuitenkin säästää rahaa, jos välttyy matkatavara- tai säilytysmaksuilta.

Bonuksena voi jopa ympäristö säästyä. Katja Antilan kirjan Pysäytä ilmastonmuutos mukaan kilon keventäminen esimerkiksi edestakaisella Lontoon-lennolla leikkaa hiilidioksidipäästöjä vajaan kilon.

Olen oppinut matkustamaan kevyesti käytännön kautta, matkustamalla paljon. Perusvinkit on kuitenkin helppo tiivistää vajaaseen kymmeneen.

1) Suunnittele kunnolla
Hyvä suunnittelu on kevyen matkustamisen avain. Mieti, mitä tarvitset – ja ota mukaan vain se.

2) Opettele tyytymään
Kotona tottuu helposti valinnanvaran yltäkylläisyyteen. Se on myrkkyä matkalla. Mieti, tarvitsetko todella kolme housuparia, vai riittäisikö kaksi (tai jopa vain yksi).

3) Mieti vaatteet kokonaisuutena
Vaatetuksessa arvokasta on monikäyttöisyys. Menisivätkö samat kengät työvaatteiden kanssa ja vapaalla? Voisiko viileältä suojautua lisäämällä lämpimän sään vaatteiden päälle ylimääräisen kerroksen? Sopivatko kaikki vaatteet väreiltään tarvittaessa keskenään?

4) Muista pesulat
Etenkin pitkillä matkoilla iso osa kantamuksesta on vaatteita. Suunnittele matka niin, että voit välillä pestä vaatteita joko kaverin luona tai pesulassa.

5) Valitse matkakoot
Eräs ystäväni ottaa mukaan käsivarren mittaisen hiuskiinnepullon. Matkoille kannattaa kuitenkin hankkia minihammastahna ja -harja sekä pakata aftershavet ja sensellaiset pikkupurnukoihin.

6) Lähetä viimeiselle matkalle
Mukaan kannattaa ottaa tavaroita, joista voi luopua. Lukemiseksi sopivat lehdet, jotka voi laittaa kierrätykseen, tai kirja, jonka vie tuliaiseksi kaverille. Kokeilla voi myös kahden reiän sääntöä: kun molemmissa sukissa on reikä, ottaa ne vielä kerran käytettäväksi ja heittää matkalla pois.

7) Hanki minikannettava
Monet ottavat nykyään matkoille mukaan kannettavan tietokoneen joko töiden takia tai ihan vain huvin vuoksi. Valitsemalla kannettavan fiksusti voi kuormaa keventää helposti useita kiloja.

8) Sähköistä
Jos otat mukaan kannettavan, iPadin tai vastaavan, voi osan kantamuksista ottaa mukaan sähköisenä. Työpaperit kannattaa ladata koneelle, ja artikkeleita ja kirjojakin voi lukea ruudulta.

9) Perilläkin on kauppoja
Tavaraa ei juuri kannata ottaa mukaan ihan vain varmuuden vuoksi. Ellet matkusta Afganistaniin tai Antarktikselle, todennäköisesti voit ostaa periltä mahdollisesti puuttuvan asian.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *