Suomenmaa: Hiilen kasvu taitettava

Mielipidekirjoitus julkaistu Suomenmaassa 13.2. Vastauksesta on julkaistu myös erillinen verkkouutinen.

Kansanedustaja Mauri Pekkarinen (kesk.) kantoi huolta (Suomenmaa 8.2.) kivihiilen polton lisääntymisestä – ja hyvästä syystä. Hiilen käytön kasvu hävittää kotimaisia työpaikkoja, heikentää vaihtotasetta ja lisää päästöjä.

Hiilen paluun taustalla on monta syytä, kärjessä hiilen ja päästöoikeuden hinnan lasku. Vaikka syyt ovat pääosin muualla kuin kansallisissa päätöksissä, pitää tilanne korjata ripeästi kansallisin päätöksin.

Vihreät julkisti hiljattain kymmenen kohdan toimenpidepaketin, jolla kivihiilen käyttö voidaan kääntää laskuun. Samalla kotimaisen metsähakkeen kilpailukykyä saadaan parannettua – ja luotua Suomeen lisää työpaikkoja.

Paketissa esitämme mm. energiaverotuksen rakenteen muuttamista niin, että suositaan nykyistä enemmän vähäpäästöisiä ja vastaavasti suitsitaan runsaspäästöisiä polttoaineita. Muutos voidaan tehdä kustannusneutraalisti niin, että verotus ei kokonaisuutena kiristy.

Samalla metsähakkeen tukea pitää kehittää. Nykyään tuki ei valitettavasti riitä turvaamaan metsähakkeen kilpailukykyä tilanteessa, jossa päästöoikeuden hinta on alamaissa.

Pitkällä aikavälillä kestävin tapa torpata hiilen nousu on vahvistaa EU:n päästökauppaa. Juuri päästökauppa oikein toimiessaan kannustaa vahvasti valitsemaan kotimaista, uusiutuvaa energiaa fossiilisten tuontipolttoaineiden sijaan. Päästökaupan korjaamiseen tarjoutuu erinomainen tilaisuus unionin päättäessä kevään mittaan vuoden 2030 ilmasto- ja energiatavoitteista.

Energiapolitiikasta vastaava elinkeinoministeri Vapaavuori (kok.) on ilahduttavasti todennut jakavansa huolen hiilen paluusta, ja luotan myös veroista vastaavan valtiovarainministeri Urpilaisen (sd.) olevan samoilla linjoilla. Toisin kuin Pekkarinen antaa ymmärtää, verot ja uusiutuvan energian tuet eivät kuulu ympäristöministerin salkkuun.

Vihreät tukee vastuullisia ministereitä siinä, että ongelma ratkaistaan ripeästi. Teemme myös mielellämme yhteistyötä keskustan kanssa yhteisen tavoitteemme, kotimaisen uusiutuvan energian edistämisen puolesta.

Oras Tynkkynen
vihreän eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *