Suomi tarvitsee kapselihotelleja

Kapselihotelli Tokion Asakusassa

Olen tykännyt yöpyä kapselihotelleissa. Nimensä mukaisesti niissä nukutaan kapseleissa, jotka muistuttavat etäisesti pienimpiä ruotsinlaivojen hyttejä tai retkeilymajojen kerrossänkyjä.

Moni pitää varmasti kapseleita ahtaina, ja käytävän jakaminen muiden vieraiden kanssa voi olla osalle tukalaa. Palvelutaso ei myöskään vastaa tavallisia hotelleja.

Kapselihotellit eivät siis sovi kaikille. Ja juuri siksi Suomi tarvitsee niitä.

Ihmisten tarpeet ovat erilaisia – ehkä erilaisempia kuin usein tunnustetaan. Moni haluaa nukkua tavallisessa hotellissa, mutta toinen pitää design-hotellista, kolmas AirBnB-asunnosta ja neljäs teltasta.

Itselleni yöpaikassa tärkeintä on, että saan nukkua rauhassa edullisesti. En piittaa aulabaareista, näköaloista tai concierge-palveluista, joten en välitä niistä myöskään maksaa. Kalleudestaan tunnetussa Tokiossa kapselihotelli voi olla minulle paras vaihtoehto.

Otetaan toinen esimerkki. Ystäväni asui takavuosina kodissa, jossa ei ollut suihkua.

En itse voisi kuvitella eläväni ilman suihkua. Mutta ystävälleni loistava sijainti ydinkeskustassa ja halpa vuokra painoivat vaakakupissa enemmän – pesulla saattoi käydä uimahallissa.

Moni ei haluaisi myöskään 15 neliön miniasuntoa. Osalle se saattaa silti olla hyvä vaihtoehto, jos näin on varaa asua kohtuuhintaan hyvien palveluiden ja liikenneyhteyksien äärellä.

Vielä ihmisten toiveita ei aina osata ottaa huomioon. Kaupungin vuokrataloyhtiö teki läheiseni kotiin remontin asukkailta kysymättä. Siistissä kunnossa ollut keittiö pistettiin kokonaan uusiksi ja hyvin toimineet kodinkoneet vaihdettiin.

Uutuuttaan kiiltelevän keittiön täytynee olla hyvä asia? Ei, jos pienituloiset asukkaat joutuvat maksamaan sen vuokrissaan. Tuliterä astianpesukone ei ole päällimmäisenä mielessä silloin, kun tulot riittävät juuri ja juuri ruokaan ja vuokraan.

Jos sallimme miniasunnot tai kodit ilman suihkuja, ajammeko silloin heikoimmassa asemassa olevat elämään tavalla, jota monet meistä eivät itse olisi valmiita sietämään? Ehkä on hyvä esittää vastakysymys.

Miksi olisi köyhän etu, että hänen ainoa vaihtoehtonsa on asua syrjäisessä lähiössä? Eikö ole parempi itse valita hyvällä paikalla sijaitsevan miniasunnon ja tavallisen lähiökodin välillä?

Liberaalina ajattelen, että hyvä yhteiskunta tarjoaa ihmisille mahdollisimman laajan mahdollisuuden valita itselle parhaat vaihtoehdot. Kaikkia ei kannata survoa keskivertomuottiin, koska eri ihmiset painottavat eri asioita. Lopulta ihmisten tarpeet – markkinakielellä kysyntä – ratkaisevat sen, mitä palveluita kannattaa tarjota.

Vielä nykyään tämän estävät toisinaan jäykät pelisäännöt ja luutuneet asenteet. Esimerkiksi lain mukaan asuntojen pitää olla vähintään 20 neliön kokoisia. Sitä pienempiä asuntoja saa rakentaa vain poikkeusluvalla.

Siksi Suomi tarvitsee kapselihotelleja. Ja Suomi tarvitsee ihmisten tarpeiden kirjon tunnustavaa politiikkaa.

Oras Tynkkynen

PS. Suomen toistaiseksi ainoa kapselihotelli sijaitsee Mikkelissä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *