10 vaihtoehtoa leikkauksille

Kunnat voivat kohentaa taloutta muutenkin kuin leikkaamalla

Vaalipuheet ovat pullollaan lupauksia isoista investoinneista ja paremmista palveluista. Harvempi ehdokas kertoo, miten aikoo esityksensä rahoittaa.

Taloudella on mennyt viime vuodet haaleasti. Tulojen ja menojen yhteensovittamiseksi päädytään usein leikkauksiin.

Kannattaa kuitenkin katsoa muutkin kortit. Tässä kymmenen vaihtoehtoa leikkauksille Tampereella ja muissa kunnissa.

1. Yrittäjyyden vahvistaminen
Elinvoimaiset yritykset tuovat kuntaan verotuloja ja tarjoavat työpaikkoja, mikä samalla vähentää sosiaalimenoja – siis kuntatalouden kannalta tripla-win. Elinkeinoja voi vauhdittaa mm. sujuvoittamalla luvitusta ja antamalla yrityksille palvelulupaus.

2. Tulevaisuuteen investoiminen
Lainarahan ollessa edullista on hyvä hetki tehdä välttämättömiä tulevaisuusinvestointeja, kuten korjata homekoulut ja rakentaa asuntoja. Investoinnit luovat työtä välittömästi, mutta oikein kohdennettuina ne myös luovat pohjaa kasvulle ja säästöille myöhemmin.

3. Palvelujen sähköistäminen
Sujuvat sähköiset palvelut nopeuttavat ja helpottavat asioiden käsittelyä, mikä säästää hallinnon menoja. Kuntien pitää tarjota sähköinen vaihtoehto kaikissa palveluissa, joissa se on mahdollista.

4. Hävikin leikkaaminen
Energian ja ruuan hukkaaminen sekä jätteiden tuottaminen merkitsevät myös rahan haaskaamista. Kuntien kiinteistöjen energiaremontit, julkisten palveluiden ylijäämäruuan myynti ja vanhojen toimistokalusteiden kierrättäminen säästävät sekä luonnon- että verovaroja.

5. Ennaltaehkäisyyn satsaaminen
Ongelmien ehkäiseminen ennalta on niiden korjaamista paljon halvempaa – ja parempaa ihmisten kannalta. Esimerkiksi ilmainen ehkäisy nuorille säästää terveydenhoidon kuluissa, ja jokainen pyöräilyyn sijoitettu euro tulee moninkertaisena takaisin.

6. Joukkojen valjastaminen
Parhaita tehostamisen asiantuntijoita ovat usein palveluita tuottavat työntekijät ja niiden asiakkaat. Säästövinkkejä pitää olla helppo jättää, ja parhaista kannattaa palkita avokätisesti.

7. Vapaaehtoistyön tukeminen
Kunta ei voi ulkoistaa vastuuta, mutta kansalaisjärjestöt voivat täydentää julkisia palveluita kustannustehokkaasti vaikkapa ikäihmisten ulkoiluttamisessa ja lasten harrastuksissa. Vapaaehtoistyötä voi tukea mm. levittämällä tietoa asukkaille ja tarjoamalla julkisia tiloja.

8. Tilojen käytön tehostaminen
Palvelujen sähköistyessä ja työn luonteen muuttuessa voidaan pärjätä aiempaa pienemmällä määrällä tiloja, mikä säästää kiinteistökuluja. Jos kyse ei ole asiakaspalvelusta, kaupungin toimistojen ei myöskään tarvitse välttämättä sijaita arvokiinteistöissä keskustan paraatipaikalla.

9. Kiertotalouteen siirtyminen
Kiertotaloudessa luonnonvaroja käytetään tehokkaasti eikä jätettä juurikaan synny. Jos heikkolaatuisia tuontitavaroita kulutetaan vähemmän ja paikallisia palveluja enemmän, tulee omalle alueelle enemmän työtä ja verotuloja.

10. Verojen korottaminen
Kyselyjen mukaan suomalaisten selvä enemmistö korottaa mieluummin veroja kuin leikkaa hyvinvointipalveluista. Jos muut keinot eivät tepsi, voi kannattaa korottaa ainakin kiinteistöveroa.

Oras Tynkkynen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *