Suur-Tampere: Kotimainen energiaratkaisu

Kolumni julkaistu Suur-Tampere-lehdessä.

Kyselyjen mukaan selvä enemmistö suomalaisista vastustaa Fennovoiman ydinreaktoria. Harva haluaa antaa melkoista siivua Suomen sähköhuollosta Putinin liikelaitoksen käsiin.
Vaikka Fennovoima ei miellytä, myös vaihtoehto askarruttaa. Onko teollisuuden ja kotitalouksien kohtuuhintaisen sähkön saantia mahdollista turvata ilman lisäydinvoimaa?

Vastaus on huojentava: onpa hyvinkin. Selvitys toisensa jälkeen osoittaa, että Suomen on mahdollista rakentaa energiatulevaisuus kotimaisen, uusiutuvan energian varaan.

Vihreä eduskuntaryhmä julkisti kuun alussa yhden mahdollisen mallin. Kotimaiseksi energiaratkaisuksi kutsutussa paketissa Fennovoiman reaktoria vastaava sähkö ja teho katetaan uusiutuvaa energiaa lisäämällä, sähkön käyttöä tehostamalla ja kysyntäjoustoa edistämällä.

Kotimaisessa energiaratkaisussa puolet tarvittavasta sähköstä katetaan lisäämällä bio-, tuuli- ja aurinkosähköä hallituksen suunnitelmia rivakammin. Toinen puolikas saadaan tehostamalla sähkön käyttöä ja korvaamalla sähkölämmitystä lämpöpumpuilla ja pelleteillä. Kysyntäjoustolla eli ohjaamalla sähkön käyttöä pahimpien kulutuspiikkien ohi vähennetään huipputehon tarvetta.

Esityksessä on kuvattu myös tarvittavia toimenpiteitä. Esimerkiksi hallinnollisia esteitä raivaamalla voidaan poistaa jarruja uusiutuvan energian hankkeilta. Pientuotannon nettolaskutus kannustaa asentamaan aurinkopaneeleja ja pienoistuulivoimaloita maatiloilla, pk-yrityksissä ja omakotitaloissa.

Vihreät ehdottaa myös muun muassa energiarahastoa, jolla saadaan liikkeelle investointeja kotimaiseen, uusiutuvaan energiaan ja energiatehokkuuteen. Tehokkuus- ja uusiutuvaremonteille on paikallaan myöntää kotitalousvähennys korotettuna.
Kotimaisen energiaratkaisun toteuttaminen ei ole ilmaista. Toimenpiteet edellyttävät maltillista julkista lisäsatsausta. Investoinnin vastineeksi saadaan kuitenkin merkittäviä hyötyjä.

Vihreä energiamalli alentaa sähkön hintaa, lisää kotimaisia työpaikkoja ja parantaa vaihtotasetta. Kokonaisuutena yhteiskunnalliset hyödyt ylittävät kustannukset selvästi.
Meidän ei siis tarvitse valita huonojen vaihtoehtojen – Putinin reaktorin, kivihiilen ja tuontiriippuvuuden – väliltä. Voimme valita kotimaisen energiaratkaisun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *