Vihreä blogi: Toimivatko pankit ilman ydinsähköä?

Eduskunta keskusteli alkuviikosta energiapolitiikkaa koskevasta pääministerin ilmoituksesta. Keskustelussa esitettiin monia kiinnostavia näkemyksiä, jotka ansaitsevat kommentteja.

Päivi Lipponen (sd.): Me Suomessa usein katsomme ja ihailemme, että Ruotsissa ovat hyvin asiat. Ruotsissa panostetaan ydinenergiaan.

Ruotsissa sosiaalidemokraattien johtaman hallituksen ohjelmassa todetaan, että ydinvoima korvataan uusiutuvalla energialla ja energiatehokkuudella ja että Ruotsi aikanaan siirtyy 100-prosenttisesti uusiutuvaan energiaan.

Heikki Autto (kok.): Vasemmistoliiton ja vihreiden kanssa tämä keskustelu on vaikeaa, koska heti kun esitetään, että pitäisi lähteä energiaa tuottamaan, — jokaiseen kysymykseen ja ehdotukseen vastataan ei, ei, ei.

Vihreät ja kokoomus ovat hallituksessa sanoneet yhdessä kyllä, kyllä, kyllä kotimaiselle, kestävälle energialle. Vihreät on julkaissut mallin, jolla Fennovoimaa vastaava määrä sähköä ja tehoa katetaan kotimaisella, uusiutuvalla energialla ja energiatehokkuudella.

Jari Lindström (ps.): Nykyisen hallituksen epäonnistuneen energiapolitiikan tulokset on helposti luettavissa tilastoista. Viime vuonna hiilen käyttö lisääntyi lähes viidenneksen.

Tilastoista voi myös helposti lukea, että tämän vuoden alkupuolella kivihiilen käyttö laski 30 prosenttia. Tällä vaalikaudella hiilen käyttö on alimmalla tasolla sitten 1980-luvun alun. Enemmän pitää silti tehdä. Siksi Vihreät on esittänyt kymmenen keinon toimenpidepaketin.

Jouko Skinnari (sd.): Kun katsomme aurinkoenergiaa, tuulivoimaa tai näitä muita, niitten merkitys on vähän yli nollasta muutamaan prosenttiyksikköön. Ei sillä yhteiskunta toimi.

Saksassa aurinkovoiman osuus on noussut viiteen prosenttiin. Tuulivoimalla tuotetaan Tanskan sähköstä 40 prosenttia. Taloudellisesti tuuli- ja aurinkovoimaa lisäävillä Tanskalla ja Saksalla menee paremmin kuin lisäydinvoimaa rakentavalla Suomella.

Harri Jaskari (kok.): Monta kertaa tässä sanoitte, että ydinvoima ja uusiutuvat ovat toisilleen vastakkaisia. Eivät ne ole.

Fennovoiman luvan esitellyt ministeri Vapaavuori (kok.) on vähän eri mieltä: “Sen jälkeen kun valtioneuvosto antaa myönteisen ydinvoimaluvan –, niin käytännössä markkinoille tulee viesti siitä, että erittäin merkittävä ydinvoimalaitos on tulossa markkinoille, joka käytännössä blokkaa monia muita sähköntuottajia tekemästä omia investointeja, sekä muita ydinvoima-aloilla toimivia mutta esimerkiksi myös uusiutuvan energian puolella toimivia.”

Jouko Skinnari (sd.): Tarvitsemme Suomessa perusvoimaa, joka huolehtii siitä, että pankkijärjestelmä toimii yötä päivää, sairaalat toimivat yötä päivää ja myöskin energialaitokset toimivat yötä päivää.

Yhteiskunnan palvelut tarvitsevat sähköä. Sitä voidaan kuitenkin tuottaa eri tavoin. Pankit ja sairaalat toimivat myös sellaisissa maissa, joissa ei tuoteta ydinvoimaa, kuten Luxemburgissa.

One Response

  1. Mielenkiintoinen veto tuo Luxemburg tuohon loppuun. Siellä onneksi tuttu ja turvallinen maakasu/vesivoimasetti yhdessä massivisen tuontienergiamällin kanssa pitää sairaalat pyörimässä…kollaja/vuotos/kaasuterminaali/rosatom, kyllä se siitä.Lisäksi aurinkopaneelit eduskunnan katolle ja pari ropellia koristeeksi Ville Niinistön kesämökin pihalle ja Suomi on valmis kunnes kylmäfuusio ehtii pelastamaan kaikki…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *