Suur-Tampere-lehti: Kannattava investointi

Joukko kansanedustajia jätti hiljattain lakialoitteen, jossa vaaditaan lukukausimaksuja EU:n ulkopuolisille opiskelijoille. Alun perin mukana oli allekirjoittajia kaikista muista eduskuntapuolueista paitsi Vihreistä.

Moni varmasti miettii, miksi suomalaisten veronmaksajien pitäisi tukea ulkomaisten opiskelijoiden koulutusta. Vastaus on yksinkertainen: se hyödyttää Suomea.

Ulkomaisista opiskelijoista aiheutuu toki kustannuksia korkeakoulujen opetuksessa ja hallinnossa. Toisin kuin suomalaiset, muualta tulevat eivät kuitenkaan saa Suomelta opintotukea, asumistukea tai opintolainaa.

Sen sijaan ulkomaiset opiskelijat asuvat, syövät ja käyttävät palveluita omalla kustannuksellaan. Jo tämä tuo Suomeen jonkin verran verotuloja ja työpaikkoja.

Suomalaisten lasten kasvattaminen vauvoista veronmaksajiksi edellyttää yhteiskunnalta paljon tarpeellisia satsauksia – niin kuin hyvinvointiyhteiskunnassa kuuluukin. Ulkomaiset opiskelijat saamme valtion kustannusten näkökulmasta tutkintoa vaille valmiina.

Selvitysten mukaan puolet ulkomaisista opiskelijoista jää valmistuttuaan Suomeen tekemään töitä. Opintojen jälkeen työllistyvä maksaa korkeakoulutukseen uponneet rahat takaisin verotuloina jo parissa vuodessa.

Kyse ei ole vain työntekijöistä ja verotuloista. Verkostoituminen yli rajojen hyödyttää niin tutkimusta kuin ihmissuhteitakin. Maailman parhaat korkeakoulut ovat samalla hyvin kansainvälisiä.

Nykyistä useampi ulkomainen opiskelija haluaisi jäädä tekemään töitä, jos vain voisi. Suomen ei kannata haaskata maahan asettuneita ja suomalaisen tutkinnon saaneita osaajia. Ihmisten eläköityessä kovaa vauhtia työikäiset ja -kykyiset ulkomaalaisvahvistukset tulevat tarpeeseen.

Ulkomaisten opiskelijoiden kielikoulutusta ja mahdollisuuksia kartuttaa työkokemusta harjoittelulla pitääkin parantaa. Vieraasta maasta tänne tupsahtanutta kannattaa avittaa tutustumaan suomalaiseen yhteiskuntaan ja paikallisiin ihmisiin.

Sen sijaan lukukausimaksuilla ei ulkomaisia osaajia houkutella. Maksuton koulutus on suomalaisille veronmaksajille kannattava investointi.

Oras Tynkkynen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *