Suur-Tampere-lehti: Tarvitseeko Pirkanmaa oman euroedustajan?

Keväällä valitaan Suomen edustajat päättämään yhteisistä asioista Euroopan parlamenttiin. Pirkanmaalaisia ehdokkaita on jo monen puolueen listoilla, ja toivottavasti lähikuukausina ilmaantuu vielä lisää.

Mutta onko sillä väliä, saako Pirkanmaa Brysseliin oman edustajan?

Brysselissä päätetään 28 maan ja yli puolen miljardin ihmisen asioista eurooppalaisella tasolla. Asialistalla ei ole se, myönnetäänkö rahaa Tampereen ratikalle, säilyykö Vammalan aluesairaala tai pitääkö Pälkäneen kirjasto ovensa auki viikonloppuisin.

Siltarumpupolitikointi koko muun Euroopan kustannuksella tuskin tuottaa pitkän päälle kummoistakaan tulosta. Oman alueen euroedustajasta voi silti olla hyötyä monessa suhteessa.

Demokratiassa edustajien kuuluu olla kansa pienoiskoossa – tai ainakin mahdollisimman lähellä sitä. Yhteisistä asioista päätettäessä on tärkeää, että keskusteluissa kuuluvat erilaiset taustat ja kokemukset.

Siksi päättäjiksi tarvitaan niin naisia kuin miehiä, nuoria ja vanhoja sekä eri ammattien edustajia. Samasta syystä päättäjissä on hyvä olla ihmisiä eri puolilta maata – ei vain pääkaupunkiseudulta.

Vaikka europarlamentissa ei suoraan päätetä Pirkanmaan hankkeista, monet päätökset koskettavat myös meitä pirkanmaalaisia. Kuinka rivakasti kotimaista, uusiutuvaa energiaa saadaan lisättyä? Miten pirkanmaalaiset nuoret pääsevät opiskelemaan tai töihin muihin maihin? Kuinka paljon rahaa myönnetään maatalouteen tai tutkimukseen? Miten rekkakuskien työaikoja säännellään?

Suomen eri alueilla on erilaiset vahvuudet ja erilaiset haasteet. On Pirkanmaalle eduksi, jos maakuntamme olosuhteet ovat Euroopan päätöksiä tehtäessä tiedossa.

Omasta edustajasta on myös muuta hyötyä. Maakunnan oma nainen tai mies on helpompi saada kuulolle. Jos vaikka Tampereen kauppakamarilla, Valkeakosken kaupungilla tai Pirkanmaan luonnonsuojelupiirillä on polttavaa asiaa, tapaaminen järjestyy varmemmin oman edustajan kanssa.

Ehdokkaan kotipaikalla on siis väliä. Tärkeintä on kuitenkin, että euroedustaja on osaava ja ahkera tolkun ihminen, oli hän sitten kotoisin Tampereelta tai Inarista – tai jopa Turusta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *