Sesam: Sanoista tekoihin

Julkaistu Sesam-verkkolehdessä.

Viime aikoina seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksista on puhuttu enemmän kuin todennäköisesti koskaan aiemmin. Sateenkaaren värien näyttäminen Sotsin olympialaisissa, tasa-arvoisen avioliittolain eteneminen maailmalla, vähemmistöjen ihmisoikeuksien polkeminen monissa Afrikan maissa ja monet muut yhdenvertaisuusteemat ovat näkyneet otsikoissa.

Huomio on hyvästä. Keskustelu tekee vähemmistöistä näkyviä. Mitä enemmän yhdenvertaisuudesta puhutaan, sitä enemmän se painaa myös poliittisia päätöksiä tehtäessä.

Nyt onkin korkea aika siirtyä sanoista tekoihin. Vuonna 2014 siihen tarjoutuu loistavia mahdollisuuksia.

Helmikuussa eduskunta alkaa käsitellä kansalaisaloitetta tasa-arvoisesta avioliittolaista. Aloitetta kannattaa selvä enemmistö suomalaisista ja puolueista, joten kaiken järjen mukaan sen pitäisi voida mennä läpi – elleivät joidenkin puolueiden johtajat sitten estä edustajia äänestämästä vapaasti omantuntonsa mukaan.

Helmikuussa pidetään myös Sotshin talviolympialaiset. Kisojen alla emäntämaa Venäjä yrittää kiillottaa kilpeään valmistelemalla lukuisten mielipidevankien vapauttamista. Olympialaiset tarjoavatkin mainion tilaisuuden luoda painetta puuttua naapurimme ihmisoikeusloukkauksiin.

Vaaliuurnille kokoonnutaan toukokuun lopulla valitsemaan edustajamme europarlamenttiin. Puolueilla on mahdollisuus asettaa 20 ehdokasta, joten tilastollisesti jokaisella listalla pitäisi olla tilaa ainakin yhdelle avoimesti HLBT-ehdokkaalle. Vaaleissa äänestäjät voivat tukea puolueita ja ehdokkaita, jotka sitoutuvat tekemään töitä yhdenvertaisuuden puolesta kaikissa EU:n 28 jäsenmaassa.

Translain uudistusta valmisteleva työryhmä antaa esityksensä ensi syksyllä. Tuolloin hallituksen tulee korjata lain räikeimmät epäkohdat – erityisesti poistaa lisääntymiskyvyttömyys edellytyksenä sukupuolen vahvistamiselle – vielä tämän vaalikauden aikana.

2014 voi siis olla yhdenvertaisuuden vuosi. Se ei kuitenkaan synny itsestään, vaan siihen tarvitaan Setan kaltaisten järjestöjen, Tahdon2013-liikkeen ja lukemattomien aktiivisten kansalaisten tarmoa.

Oras Tynkkynen

Kirjoittaja on tamperelainen Vihreiden kansanedustaja ja Pirkanmaan SETAn jäsen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *