Taru suklaapatukasta

Olette kuulleet tämän tarinan lukemattomia kertoja. Ruotsissa ministeri joutui eroamaan suklaapatukan takia.

Valmius erota heti on nostettu sivistysvaltion tunnusmerkiksi. Niin kuin parhaat tarinat usein, tämäkään ei vain pidä paikkaansa.

Tarinan ministeri on tietysti sosiaalidemokraattien Mona Sahlin, joka toimi 1990-luvun puolivälissä varapääministerinä Ingvar Carlssonin hallituksessa. Se osa pitää paikkansa, että hän joutui eroamaan lopulta vuonna 1995 suuren kohun saattelemana.

Eron syy oli kuitenkin aika paljon isompi kuin suklaapatukka.

Kohun ollessa kuumimmillaan Sahlinin epäiltiin maksaneen yksityisiä ostoksia yhteensä yli 50 000 kruunun edestä valtion luottokortilla. Nykyrahassa tämä vastaa noin 8 000:ta euroa.

Sahlin käytti valtion rahoja ollessaan ministeri. Hänelle oli erikseen kerrottu, että korttia saa käyttää vain työasioihin. Rahojen väärinkäyttö jatkui pitkään, kahden ministerikauden aikana.

Aluksi Sahlin kiisti tiedot ostoista. Asiassa ehdittiin aloittaa jopa rikostutkinta, vaikka myöhemmin hänet vapautettiin syytteestä.

Sahlin siis käytti vastoin nimenomaisia ohjeita melkoisia summia valtion rahaa pitkään ja toistuvasti väärin ollessaan ministeri. Tästä huolimatta hän ei eronnut heti, vaan luopui aluksi vain ehdokkuudesta puolueensa puheenjohtajaksi.

Välillä Sahlin vietti pari vuotta hallitussapattia. Ministeriksi palattuaan hän käytti taas luottokorttia henkilökohtaisiin menoihin ja laiminlöi mm. verojen, televisioluvan ja parkkisakkojen maksua ajallaan. Hän ei silti eronnut uudelleen, vaan jatkoi hallituksessa aina vuoteen 2006 asti.

Entäs tarinan muut hahmot? Ruotsin hallitusta vetää toista kautta pääministeri Fredrik Reinfeldt, vaikka hänen lastenhoitajallaan ei ollut työ- eikä oleskelulupaa.

Valtiovarainministeri Anders Borg jatkaa ministerinä, vaikka hän on tunnustanut teettäneensä pimeää työtä. Ympäristöministeri Andreas Carlgren ei eronnut hallituksesta, vaikka hän oli saanut yhteensä noin 14 000 euroa liikaa tulokorvauksia parlamentista laiminlyöntinsä vuoksi.

Valtaapitäviä pitää vahtia tarkkaan. Erityisesti virkaan liittyvistä väärinkäytöksistä pitää joutua tilille.

Sahlinin ero oli välttämätöntä ja oikein. Jos Suomessa joku ministeri syyllistyy vastaavaan töppöilyyn virkatehtävissä, hänenkin pitää erota.

Ruotsissakaan ministerit eivät kuitenkaan eroa välittömästi joka risahduksen takia. Paitsi tietysti taruissa.

Oras Tynkkynen

One Response

  1. Kolumbiassa ja Afrikassa poliitikoilla paljon pahempia väärinkäytöksiä. Siksi Hautalan arvostelu on väärin ja hänet pitäsi päinvastoin palkita näin pienistä väärinkäytöksistä. Hyvä ministeri Hautala, hyvä vihreät!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *