Trollit rakastavat Antti Holmaa

Viime aikoina olen saanut mukavasti uusia Twitter-seuraajia. Suomen Akatemiaa, Y-Säätiötä ja oululaista kokoomuksen valtuutettua ilmeisesti kiinnostavat viserrykseni kuulumisista ilmastorintamalta.

Tuoreissa seuraajissa on kuitenkin jotain erikoista. Moni noudattaa samaa kaavaa.

Suomalaiselta kalskahtava nimi. Ei profiilikuvaa. Ei juurikaan seuraajia. Ei juurikaan viserryksiä.

Vielä merkillisempää kuitenkin on, keitä muita tilit seuraavat.

Esimerkiksi käyttäjä @TainaLehtonen2 seuraa lisäkseni puolustusministeriötä, Suomen UNICEFiä ja Antti Holmaa. Tili @UrhoKaleviKykkonen puolestaan seuraa mm. puolustusministeriötä, UNICEFiä ja Antti Holmaa. Käyttäjä @LKoukkunen taas seuraa puolustusministeriötä, Suomen UNICEFiä ja Antti Holmaa.

Kaikki uudet seuraajat eivät toki ole aivan samasta puusta veistettyjä. Esimerkiksi tilillä @toope1324 on leikkisä käyttäjänimi kakka. Kakkaakin silti kiinnostavat puolustusministeriö, Suomen UNICEF ja Antti Holma.

Siinä ei ole sinänsä mitään kummallista, että joku seuraa hyvin erilaisia tilejä – omakin kiinnostukseni on usein eklektistä, erilaisia vaikutteita yhdistelevää. Mutta että niin moni uusi seuraaja noudattaa samaa kaavaa kertoo sen, että kyse ei ole oikeista henkilöistä.

Seuraajat vaikuttavat boteilta, automatisoiduilta tileiltä. Mihin niillä pyritään, sitä on vaikea sanoa.

Muualta tiedetään, että ainakin Venäjä laittaa paljon paukkuja verkkotrollaamiseen. Ehkä botit uinuvat aikansa, kunnes sopivan hetken tullen ne valjastetaan spammäämään mainoksia tai vainoharhaista äärioikeistokuonaa.

Osa Twitter-vaikuttajista leijuu seuraajiensa määrällä. Oman arvioni mukaan kuitenkin vähintään kymmenys runsaasta 25 000 seuraajastani on erilaisia trolli- ja bottitilejä, vaikka yritänkin seuloa niitä ajoittain pois.

Toivotaan, että trolleja kiinnostavat kuulumiset ilmastotieteestä ja vähäpäästöisistä ratkaisuista.

Oras Tynkkynen
@orastynkkynen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *