Turun Sanomat: Lipposen väitteet vailla todellisuuspohjaa

Entinen valtiomies Paavo Lipponen omisti tuoreimman kiukuttelukolumninsa (TS 6.11.) Vihreiden ilmasto- ja energiapolitiikan sättimiselle. Tämä ei ole yllättävää mieheltä, joka käyttää eläkepäiviään ydinvoimayhtiön lobbarina.

Lipponen väitti, että kukaan ei ota valtioneuvoston yksimielisesti hyväksymää tulevaisuusselontekoa vakavasti.

Todellisuudessa Elinkeinoelämän keskusliitto totesi kannanotossaan, että ”tulevaisuusselonteko antaa hyvän pohjan ilmastokeskustelulle”. Energiateollisuus ry kommentoi, että ”tulevaisuusselonteko on tärkeä avaus”. Keskustelun toisella laidalla Greenpeace piti ”tulevaisuusselontekoa tervetulleena”.

Lipponen väitti myös, että ”ydinvoimalla ei Tynkkysen skenaariossa tietenkään ole mitään roolia”. En tiedä, mistä ”Tynkkysen skenaariosta” hän puhuu. Hallituksen tulevaisuusselonteon skenaarioissa ydinvoima kuitenkin on mukana.

Yhdessä neljästä skenaariosta ydinvoiman tuotanto moninkertaistuisi nykyisestä, toisessa nykyisetkin voimalat ajettaisiin vaiheittain alas. Kaksi muuta asettuvat näiden välimaastoon.

Lipponen runoili vielä, että kuljen ”suuna ja päänä julistamassa hyvää sanomaa savupiipputeollisuuden auringonlaskusta”. Väite on Lipposelle tyypillisesti vailla todellisuuspohjaa.

Ensimmäisessä valtioneuvoston kanslian tulevaisuusfoorumissa Lappeenrannassa päinvastoin toin esiin sen hallituksen kannan, että perusteollisuuden kilpailukyky voidaan ja pitää turvata. Tämä käy ilmi esityksestä, joka on verkossa vapaasti ladattavissa.

Lipposen voisi olla hyvä ensin lukea selonteko ja siihen liittyvät esitykset, vetää syvään henkeä ja vasta suun vaahtoamisen hieman laannuttua kommentoida niitä.

Oras Tynkkynen, kansanedustaja, Vihreiden varapuheenjohtaja, valtioneuvoston ilmastopoliittinen asiantuntija


Julkaistu 7.11.2009 Turun Sanomissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *