Vaalien todelliset voittajat

Tampereella juhlittiin vihreää vaalivoittoa

Niin kuin usein, näissäkin vaaleissa moni puolue julistautui voittajaksi. Osalle riitti se, että kannatus laski vähemmän kuin jollakin toisella puolueella.

Jos menestymistä arvioi verrattuna edelliseen kuntavaalitulokseen, oli Vihreät ylivoimaisesti suurin voittaja. Puolueen kannatus kasvoi 3,9 prosenttiyksiköllä – yli puolet enemmän kuin kaikilla muilla vaaleissa kannatustaan lisänneillä puolueilla yhteensä.

Tai toisin muotoiltuna: Vihreiden kannatus kasvoi lähemmäs puolella. Tulos on puolueen paras koskaan sen paremmin kunta- kuin eduskuntavaaleissa.

Valtakunnallisen menestyksen takaa löytyy hätkähdyttäviä kuntakohtaisia tuloksia. Syntymäkaupungissani Jyväskylässä Vihreät nousi selvästi suurimmaksi puolueeksi. Nokialla suurimman puolueen paikasta jäätiin vain karvan verran.

Toiseksi suurimmaksi Vihreät ylsi Helsingin lisäksi mm. Turussa. Meillä Tampereellakin paikkamäärä kasvoi kahdella viidenneksellä.

Hämmästyttävimmät tulokset eivät edes löydy suurista kaupungeista. Esimerkiksi Padasjoella vihreitä kannatti yli 30 prosenttia äänestäjistä.

Sijoituin itse Tampereella vihreiden listalla kolmanneksi 1 465 äänellä. Se on enemmän kuin edellisissä vaaleissa, vaikka olin silloin vielä kansanedustaja. Se on myös enemmän kuin osalla nykyisistä apulaispormestareista ja kansanedustajista.

Äänipotti yllätti myönteisesti. Kiitos jokaiselle äänestäjälle, tukiryhmäläiselle ja kanssaehdokkaalle!

Minulle vaalien todellinen voittaja ei silti ole Vihreät. Sellainen ei ole myöskään valtakunnallinen äänikuningas Jan Vapaavuori (kok.).

Minulle todellisiin voittajiin kuuluu ystäväni Sirkka Suurla, joka ilmoittautui ensimmäiseksi vihreäksi ehdokkaaksi neljännesvuosisataan Närpiössä, jossa RKP sai 88,1 (!) prosenttia äänistä. Suurimpia voittajia on Lea-Elina Nikkilä, joka oli ainoana vihreänä ehdokkaana Joutsassa. Suurimpia voittajia on 70-vuotias äitini Riitta Lätti, joka ahkeroi yhteisen kampanjan puolesta – ja oli nostamassa vihreitä historiallisesti Jyväskylän suurimmaksi puolueeksi.

Voittajat eivät rajoitu vain Vihreisiin. Kävin moikkaamassa Feministisen puolueen ainoaa tamperelaista ehdokasta, Annamaija Saarelaa, joka seisoi yksin torilla vaaleanpunaisen tuolinsa kanssa. Pieni, arkinen ele teki vaikutuksen.

Minulle näiden vaalien todellisia voittajia ovatkin kaikki ne, jotka asettivat itsensä likoon, vaikka se ei tuottanut vielä isoa äänipottia. Ihmiset, jotka tekivät palveluksen demokratialle asettumalla ehdolle, vaikka siitä ei välttämättä sadellut kiitosta ja kunniaa.

Siksi viestini heille on: kiitos!

Oras Tynkkynen

Tekstiä korjattu: Sirkka Suurla ei ollut Närpiön historian ensimmäinen vihreä ehdokas, vaan ensimmäinen ehdokas sitten vuoden 1992.

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *