Veroesityksen tarkistus turvaa päästövähennykset

Vihreiden varapuheenjohtaja Oras Tynkkynen:
Veroesityksen tarkistus turvaa päästövähennykset

Tiedote 13.9.2010

Valtiovarainministeri Kataisen tänään julkistama hallituksen päätös tarkistaa energiaveroesitystä turvaa verouudistuksen keskeiset ympäristötavoitteet energiantuotannossa. Tarkistetun esityksen mukaan maakaasun veronkorotus toteutettaisiin kertarysäyksen sijaan vaiheittain vuoteen 2015 mennessä.

Maakaasun veron korottaminen suunnitelmallisesti tulevien vuosien kuluessa antaa toimijoille mahdollisuuden sopeuttaa toimintansa muuttuviin olosuhteisiin. Samaan aikaan odotettu päästöoikeuksien hinnan nousu EU:n päästökaupassa vahvistaa maakaasun kilpailukykyä suhteessa runsaspäästöisiin kivihiileen ja turpeeseen.

– Vihreän verouudistuksen tavoitteena on turvata hyvinvointiyhteiskunnan rahoituspohjaa ja samalla vähentää ympäristökuormitusta. Nyt ilmoitettu tarkistus turvaa molempien tavoitteiden saavuttamisen, kommentoi Vihreiden varapuheenjohtaja, hallituksen ilmastopoliittinen asiantuntija Oras Tynkkynen.

Valtiovarainministeriön alkuperäinen esitys perustui VTT:ltä tilattuihin laskelmiin. Esityksen valmistumisen jälkeen ilmeni uusia arvioita, joiden mukaan päästöt saattaisivat lyhyellä aikavälillä jopa kasvaa.

– Hallituksen päätös tarkistaa esitystä on hyvä esimerkki rationaalisesta päätöksenteosta. Päättäjillä pitää olla rohkeutta muuttaa linjaa, jos uudet tiedot sitä edellyttävät. Juuri näin ministeri Katainen ja koko hallitus ovat nyt toimineet, Oras Tynkkynen kiittää.

Lisätietoja
Oras Tynkkynen
GSM 050 512 1584

5 Responses

 1. Turpeen miniverottaminen ei ole esimerkki rationaalisesta päätöksenteosta. Ei tee enää mieli äänestää vihreitä.

 2. Edellinen hallitus poisti turpeen veron. Tämä hallitus ottaa sen takaisin käyttöön niin, että taso kohoaa vähitellen. Minusta on yllättävää eikä ehkä aivan rationaalista, että turpeen verottamista kannattavat pitävät tätä huonona asiana.

 3. En tiedä, mitä kaikkia kytkyjä asiaan liittyy, mutta ulkopuoliselle päätökset näyttävät siltä, että vihreät ovat ihan kyykyssä isojen puolueiden edessä. Jos turpeen verotus on näin mitätöntä, ei sitä pidä niin paljon hehkuttaa. Turpeella tuotetulle sähkölle ei ymmärtääkseni tule vieläkään minkäänlaista veroa. Mitenkäs syöttötariffi, jatkuuko se?

 4. Tarkalleen ottaen miten Vihreät on kyykyllään suurten puolueiden edessä, kun
  -hallitus toteuttaa Suomen historian suurimman vihreän verouudistuksen
  -fossiilisten polttoaineiden verotusta kiristetään
  -polttoaineiden verotusta porrastetaan päästöjen mukaan
  -turpeelle otetaan vihdoin käyttöön vero

  Kaikkea sähköä verotetaan samoin tuotantotavasta riippumatta EU-pelisääntöjen takia.

 5. Kyllä Oras on siinä oikeassa että nyt on ensimmäisen kerran polttoaineverot laskettu oikein. Tosin verot eivät ihan menneet laskennan mukaan mutta onpahan hyvä alku.

  Tosin ympäristön kannalta verot pitäisi laskea tuotettua sähköyksikköä kohden jolloin jos tekee 53% sähköä niin maksaa vähemmän kuin se joka tekee 25%, koska kaikki lisäsähkö vähentää marginaalisähkön eli kivihiililauhteen tuotantoa. Siksi sekajätteenpolttolaitos (tai myöskin kivihiililaitos) on CHP:ssä huono ja lisää CO2-päästöjä eikä siis vähennä kuten väitetään. Ei CO2-päästöjä saa laskea paikkakuntakohtaisesti. Ei ole paikallista ilmastonmuutosta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *