Vihreä Lanka: Maahanmuuttokriitikoiden matematiikkaa

Saksassa on syntynyt kohu maan keskuspankin jäsenen Thilo Sarrazinin näkemyksistä, joiden mukaan muslimien maahanmuutto ja korkea syntyvyys uhkaa ajan oloon perinteisten saksalaisten asemaa. Muslimit muodostaisivat Saksassa enemmistön jo muutaman sukupolven kuluessa.

Pelottelu valtaväestön perikadosta uppoaa helposti maaperään, jossa maahanmuuttoon liitetään sekä aiheellisia huolia että villejä pelkoja ja ennakkoluuloja. Asiallisesti se on kuitenkin melko huteralla pohjalla.


Monet kriitikot näyttävät olettavan, että maahanmuuttajien syntyvyys säilyy suurena sukupolvesta toiseen. Naisten koulutuksen ja työssäkäynnin lisääntyessä syntyvyys kuitenkin lähenee vähitellen kantaväestöä. Turkkilaisten maahanmuuttajien lastenlapset tuskin hankkivat enää jälkikasvua valtavan paljon jürgeneitä ja helmuteja enemmän.

Myös arvot lähentynevät vähitellen toisiaan. Kaikista muslimien lapsista ei kasva edes muslimeja, saatikka fundamentalisteja.

Esimerkiksi Hollannissa homoja vastustavien ihmisten osuus on viime vuosina pudonnut 15 prosentista yhdeksään. Kehitys on tapahtunut samana aikana, kun usein homofobisiksi pelättyjen maahanmuuttajaryhmien ja muslimien osuus väestöstä on jatkanut kasvuaan.

Lisäksi on tarkoitushakuista luokitella ihmiset muslimeihin ja muihin. Myös kantaväestössä konservatiivisten uskonnollisten ryhmien – Suomessa vaikka vanhoillislestadiolaisten – syntyvyys on keskimääräistä suurempaa. Vastaavasti muslimeja on moneen lähtöön, maallistuneista ja avarakatseisista hartaisiin ja vanhoillisiin.


Nurinkurista kyllä, eniten toisen väristen ja uskoisten lisääntymisestä huolestuneet oikeistopopulistit vastustavat usein myös jyrkimmin tehokkaita toimia syntyvyyden hillitsemiseksi. Esimerkiksi perussuomalaisten puheenjohtaja, katolilainen Timo Soini vastustaa kondomien jakamista kehitysmaissa.

Perussuomalaiset ovat myös ensimmäisinä vaatineet julkisen kehitysyhteistyön alasajoa. Vastustamalla tukea kehitysmaiden naisten koulutukseen ja ehkäisypalveluihin he samalla ruokkivat väestönkasvua ja sitä kautta siirtolaisuutta.

Pitkällä aikavälillä tehokkain ja humaanein tapa hillitä maahanmuuttoa on turvata köyhien maiden naisten oikeus päättää lastensa määrästä ja ajoituksesta. Milloin Timo Soini alkaa vaatia lisäsatsauksia kehitysyhteistyöhön ja kondomien saatavuuteen?

Oras Tynkkynen

Kirjoittaja on Vihreiden tamperelainen varapuheenjohtaja ja kansanedustaja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *