Vihreä blogi: Ei fossiileille

Elinkeinoministeri Jyri Häkämies (kok.) esittää tänään Helsingin Sanomissa ohjelmaa fossiilisista polttoaineista irtaantumiseksi. Maakaasun käyttöä leikattaisiin kymmenys ja öljyn käyttöä viidennes vuoteen 2025 mennessä. Kivihiilestä luovuttaisiin tällä aikavälillä lähes kokonaan.

Vihreät tukee lämpimästi Häkämiehen avausta fossiilien vaiheittaiseksi alasajoksi. Näin saadaan leikattua päästöjä, parannettua vaihtotasetta ja vauhditettua vähäpäästöisten ratkaisujen vientiä.

Häkämiehen hahmotelma sisältää monia järkeviä toimenpiteitä. Ministeri esittää esimerkiksi sähköyhtiöille velvoitetta vihreän sähkön pientuotannon ostamiseksi ja sähköautoille vapautusta auto- ja arvonlisäveroista. Vihreät on tehnyt pitkään samansisältöisiä esityksiä.

Häkämiehen laskelmat perustuvat oletukselle, että kaavaillut uudet ydinvoimalat toteutuvat. Vihreät vastustaa ydinvoiman lisärakentamista, koska kestävämpiä ja kotimaisia ratkaisuja on tarjolla.

Oli ydinvoimasta kuitenkin mitä mieltä tahansa, fiksua on varautua tilanteeseen, jossa uudet voimalat eivät syystä tai toisesta toteudu. Erityisesti Fennovoiman hanke on sen verran huteralla pohjalla, että se saattaa hyvin tukehtua savuihinsa. Fossiilisista polttoaineista on silti päästävä eroon, ja siihen tarvitaan uskottava suunnitelma.

Turpeen käyttö kuormittaa ilmastoa energiayksikköä kohti jopa kivihiiltä enemmän. Kaupan päälle saadaan pilaantuneita vesistöjä ja uhattu suoluonto. Siksi fossiilien ohella pitää vähentää turpeen käyttöä ajamalla alas sen verotukiaiset.

Jo Häkämiehen hahmottelemat tavoitteet edellyttävät merkittäviä lisätoimia. Silti vielä parempaankin on mahdollista yltää. Ministerin työkalupakissa ei mainita energiatehokkuuden parantamista, vaikka sillä on huomattava potentiaali mm. vanhoissa rakennuksissa, kodeissa ja palvelualalla. Erityisesti öljyn käyttöä tulee leikata hahmoteltua nopeammin, koska ennemmin tai myöhemmin kallistuva öljy on myrkkyä sekä ilmastolle että vaihtotaseelle.

Fossiileista irtautumisesta päätetään paitsi hallituksessa, myös syksyllä vaaliuurnilla. Kuntiin tarvitaan päättäjiä, jotka sitoutuvat leikkaamaan fossiilista tuontienergiaa paikallisin ratkaisuin.

Häkämies ansaitsee tunnustuksen valtaosin järkevästä avauksesta. Toivon sille vahvaa tukea muilta hallituspuolueilta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *