Vihreä blogi: Isku Pride-kulkuetta vastaan kertoo ennakkoluulojen elävän myös Suomessa

Helsinki Pride -viikko huipentui lauantaina 3.7. kulkueeseen, johon osallistui noin 5 000 ihmistä – enemmän kuin koskaan aiemmin. Kyseessä oli vapauden ja tasa-arvon juhla – tapahtuma, johon kaikki olivat tervetulleita sukupuoleen ja seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta.

Kulkueen häntäpäähän tehtiin isku, jossa siihen osallistuneita ihmisiä ja yleisöä sumutettiin mm. pippurisumutteella. Nuorimmat iskun uhrit olivat vasta pieniä lapsia, mikä korostaa teon mielettömyyttä ja julmuutta.

Väkivalta rauhanomaista kulkuetta vastaan on demokratiassa yksiselitteisen tuomittavaa. Ihmisillä tulee olla oikeus ilmaista mielipiteitään ilman, että he joutuvat kohtaamaan väkivaltaa tai sen uhkaa.

Lauantain Helsingin Sanomissa toimittaja Miska Rantanen totesi, että ”Suomessa seksuaalivähemmistöillä asiat ovat suhteellisen hyvin”. Tämä on toki totta sekä moniin Itä-Euroopan maihin että menneisyyden Suomeen verrattuna. Parisuhdelaki tuli voimaan 2002 ja oikeus sisäiseen adoptioon saatiin läpi tällä hallituskaudella. Myös asenteet ovat muuttuneet myönteisemmiksi, mistä Priden yleisösuosio on näkyvä osoitus.

Isku kulkuetta kohtaan osoittaa kuitenkin, että ennakkoluulojen kukistamisessa ja yhdenvertaisuuden edistämisessä riittää vielä töitä – myös meillä Suomessa. Esimerkiksi noin neljännes seksuaalivähemmistöön kuuluvista on kokenut syrjintää työpaikoilla.

Avioliitto ja adoptio on yhä rajattu vain eri sukupuolta oleville pareille. Jos lainsäädännössä eroteltaisiin parisuhteita puolison ihonvärin perusteella, kukaan ei ihmettelisi, jos järjestelyä kutsuttaisiin parisuhdeapartheidiksi. Sen sijaan puolison sukupuoli tuntuu olevan joidenkin mielestä asiallinen peruste erottelulle.

Muista Pohjoismaista jo Ruotsissa, Norjassa ja Islannissa avioliittolaki on muutettu tasa-arvoiseksi. Tasa-arvoinen avioliittolaki tulee kirjata tavoitteeksi myös Suomessa seuraavaan hallitusohjelmaan.

Ikävää välikohtausta lukuun ottamatta Pride-viikko oli menestys. Itse viihdyin lukuisten ystävien kanssa niin kulkueessa, puistojuhlassa kuin illan bileissäkin.

Kiitos kaikille osallistujille ja onnistuneen tapahtuman järjestäjille. Lisää Pride-ohjelmaa on tänä vuonna luvassa vielä Oulussa ja Tampereella.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *