Vihreä blogi: Kehujen arvoinen Sipilä

Ensin paljastus: kaikki hyvä, mitä olet kuullut Juha Sipilästä, pitää paikkansa. Hän on ihmisenä juuri niin mainio kuin kehut antavat ymmärtää.

Olen tämän vaalikauden saanut tehdä läheistä yhteistyötä Sipilän kanssa. Tulevaisuusvaliokunnan kestävä kasvu -jaostossa olemme hakeneet keinoja, joilla voidaan tukea Suomen taloutta ja samaan aikaan ratkoa maailman ympäristö- ja sosiaalisia ongelmia.

Sipilä on rauhallinen ja asiallinen, rakentava ja luotettava. Hän tulee kaikkien kanssa toimeen ja kohtelee kaikkia asiallisesti. Kiireistään huolimatta hän on vieläpä rento ja mukava.

Sipilä perehtyy asioihin ja keskittyy olennaiseen. Hän punnitsee eri näkemyksiä eikä teilaa outojakaan ajatuksia. Toisin kuin monet poliitikot, Sipilä osaa myös kuunnella ja malttaa olla hiljaa.

Sipilän ominaisuudet tekisivät hänestä hyvän pääministerin – ehkä jopa erinomaisen. Jos pääministeri valittaisiin henkilön mainiouden perusteella, Sipilä olisi kiistaton voittaja.

Politiikassa kuitenkin näkemyksillä ja kannanotoilla on väliä.

Keskustan kansanedustajien selvä enemmistö äänesti Sipilä etunenässä tasa-arvoista avioliittolakia vastaan. Mahdollisesti tulevan pääministerin mielestä kaikkien suomalaisten ei siis tule olla yhdenvertaisia lain edessä, jos puoliso sattuu olemaan väärää sukupuolta.

Sipilä on rakennuttanut kotikuntaansa Kempeleeseen asuntoalueen, joka saa kaiken energiansa paikallisesti uusiutuvista lähteistä. Samaan aikaan hän puskee sitoutumista vuosikymmeniksi Rosatomin moniongelmaiseen riskihankkeeseen kotimaisten ratkaisujen sijaan.

Sipilä kohahdutti myös esittämällä, että julkiset palvelut pitäisi tuottaa kymmeniä tuhansia harvemmilla käsipareilla. Tuottavuuden parantaminen on järkevää ja jopa välttämätöntä, mutta loputtomiin ei ihmisten hyvinvointia turvaavista palveluista voi tiristää.

Sipilästä ihmisenä minulla ei ole puolikasta arvostelevaa sanaa sanottavana. Mainiolta johtajalta on kuitenkin varaa odottaa enemmän.

Rohkeutta puolustaa ihmisten yhdenvertaisuutta. Kanttia valita kotimainen, kestävä energia. Tolkkua siivittää yksityisiä yrityksiä kasvuun ilman vastakkainasettelua julkisten palvelujen kanssa.

Onko ihmisenä niin mainio Sipilä valmis olemaan maineensa veroinen myös politiikan suunnassa?

Oras Tynkkynen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *