Vihreä blogi: Urahdus Monacosta

Kokoomuksen eurovaaliehdokas Ari Vatanen teki viikonloppuna demokratialle palveluksen. HS:lle Monacosta antamassaan haastattelussa entinen rallikuski muistutti, että sillä todella on väliä, ketä vaaleissa äänestää – ja mitä puoluetta.

Vatanen arveli, että käsitys ihmisen vaikutuksesta ilmaston lämpenemiseen on valheellisten ja väärennettyjen tutkimustulosten seurausta. Ilmastonmuutos onkin ”Neuvostoliittoon pettyneen vihreän liikkeen keksimää syyllistämistä”.

Fantastisen salaliittoteorian ohella Vatasen lausunnossa pisti silmään logiikan puute. Yhtäältä Vatanen väitti, ettei ihminen voi tietää, miten ilmasto muuttuu. Hetken henkeä vedettyään hän riensi kuitenkin lausumaan, että ilmastoa lämmittää aurinko eikä ihminen.

Tutkijat eivät siis osaa sanoa ilmastosta mitään, mutta entinen rallikuski voi tuulta nuuhkimalla kertoa, että kaikki johtuu auringosta.

Tämän jälkeen on helppo ymmärtää europarlamentaarikko Eija-Riitta Korholan lausuntoa, jonka mukaan parlamentin valtaa ei pidä kasvattaa, koska ”siellä on muutenkin liikaa epärealistista haihattelua”. Vatasen kokoomuslaisena kollegana Korhola varmasti tietää, mistä puhuu.

Vatanen ei anna mairittelevaa kuvaa kokoomuksen sitoutumisesta ilmastonmuutoksen torjumiseen. Kokoomus tuskin olisi nostanut ehdokkaakseen ihmistä, joka kannattaa markkinatalouden korvaamista sosialismilla. Ilmastonsuojelun vastustaja sen sijaan kelpaa ääniä kalastelemaan.

Vatasen urahdukset muistuttavat siitä, että vaaleissa kannattaa olla tarkkana. Äänestämällä Sirpa Pietikäistä voi auttaa europarlamenttiin ilmastokriisiä kohti kiihdyttävän Ari Vatasen. Vastaavasti Johanna Korhosen tukija voi auttaa läpi Hannu Takkulan – joka on sinnikkäästi vastustanut Korhosen perheen ja muiden naisparien oikeuksia.

Vihreiden äänestäminen ei ole nopan heittämistä. Jokainen ääni on tuki kunnianhimoiselle työlle ilmastokriisin torjumiseksi.

Jäämme jännittyneinä odottamaan Vatasen seuraavaa paljastusta. Ovatko stalinistit sepittäneet myös tutkimukset, joiden mukaan tupakointi aiheuttaa keuhkosyöpää? Kuka lavasti yhdysvaltalaisten astronauttien käynnin kuussa?

Ja ketkä viherpiipertäjät ovat keksineet, että maapallo olisi pyöreä? Ihan tasaiselta se Monacossa näyttää.


Julkaistu 25.5.2009 Vihreässä blogissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *