Vihreä Lanka: Käsityksen häivähdys

Ala-asteen luokanopettajani painotti, että ymmärtäminen ja käsittäminen ovat kaksi eri asiaa. Ymmärtämiseen riittää tiedostaminen älyllisellä tasolla, käsittäminen edellyttää kouriintuntuvaa hahmottamista.

Tämän määritelmän mukaan politiikassa ymmärretään melko paljon, mutta käsitetään vähän.

Valtaosa kansanedustajista esimerkiksi tiedostaa noin neljännesmiljoonan ihmisen olevan työttömänä. Varmasti moni myös tietää lähes miljoonan suomalaisen olevan EU:n määritelmän mukaan köyhiä.

Mutta kuinka moni poliitikko hahmottaa, mitä köyhyys tarkoittaa tai miltä työttömyys tuntuu? Kuinka moni meistä käsittää ihmiset tilastojen takana?


Joskus käsitys voi ilmetä häivähdyksittäin. Minulle kävi niin, kun sain loppuvuodesta kirjeen.

Kuori oli askarreltu TE-toimiston sivuilta tulostetusta työpaikkailmoituksesta. Kirjeessä eteläsavolainen pitkäaikaistyötön tarjoutui tekemään tarralappuja. Malliksi lappuihin oli kirjoitettu kirjoituskoneen kapisella fontilla jouluntoivotukset ja nimeni.

En tiennyt, miten suhtautua. Ensin liikeidea lappujen kirjoittamisesta yksitellen kirjoituskoneella huvitti. Elämme kuitenkin aikaa, jolloin tarroja voi tulostaa arkeittain suoraan tietokoneelta.

Sitten kirje piristi. Työttömyydestään huolimatta ihminen ei anna periksi, vaan yrittää keksiä toimeentulon lähteen – vaikka hullunkurisenkin.

Mutta lopulta jäljelle jäi suru. Yritin miettiä, millaista on olla pitkäaikaistyötön, joka ties kuinka monen työpaikkahakemuksen ja työllistämiskurssin jälkeen päätyy kaupittelemaan askartelemiaan lappuja kansanedustajille. Miten hän on odotellut eduskunnasta kirjettä tai puhelinsoittoa, jossa tilattaisiin tarroja 9,90 €/30 kpl, toimitusaika 1–2 vk tilanteen mukaan.

Ja miltä on tuntunut, kun kirjettä tai soittoa ei kuulu.


Jokaisen tilastoyksikön takana on elämäntarina. Jokainen tarina on omanlaisensa. Jokainen on tärkeä.

Kukaan ei voi käsittää työttömyyden ja köyhyyden koko inhimillistä kuvaa. Mutta meidän on yritettävä muistaa, mitä kylmät tilastot kätkevät taakseen.

Päättäjien on paiskittava hartiavoimin töitä huono-osaisuuden juurimiseksi. Hetemäen työryhmänkin olisi ollut hyvä saada postia Etelä-Savosta.

Ratkaisujen pitää myös tunnustaa ihmiskohtaloiden kirjo. Pitkäaikaistyötöntä tarrayrittäjää ei välttämättä vielä auta yleinen talouskasvu tai kestävän teknologian tuomat viherkaulustyöpaikat.

Oras Tynkkynen
Kirjoittaja on Vihreiden tamperelainen kansanedustaja, joka tilasi Etelä-Savosta tarralappuja.

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *