Vihreät esittää kansanäänestystä ydinvoimasta luopumisesta

Vihreiden puoluehallitus: Kansan saatava ratkaista Suomen energiatulevaisuus

Vihreät esittää kansanäänestystä ydinvoimasta luopumisesta. Äänestyksellä voidaan hakea varmuutta energiatulevaisuuden suunnasta ja vahvistaa kansalaisten osallistumista kansakunnan kannalta ratkaisevien päätösten tekemiseen.

Fukushiman ydinkatastrofin jälkeen moni maa on arvioinut uudelleen ydinvoimaohjelmiaan. Esimerkiksi Italiassa selvä enemmistö hylkäsi kansanäänestyksessä ydinvoiman lisärakentamisen. Saksan oikeistohallitus vahvisti päätöksen ydinvoimasta luopumisesta vuoteen 2022 mennessä. Sveitsissä taas hallitus päätti kieltää ydinvoimaloiden rakentamisen Fukushiman jälkeen.

– Vihreiden vaatimuksesta lupa kahdeksannelle ydinvoimalalle tyrmättiin hallitusohjelmassa neljäksi vuodeksi. Reaktorihankkeet ponnahtavat kuitenkin uudelleen kuin vieteriukko. Jos haikailut ydinvoiman lisärakentamisesta hylätään kansanäänestyksessä, voidaan Suomessa vihdoin keskittyä täysin voimin rakentamaan kestävää ja hajautettua energiataloutta. Tämä avaisi uusia mahdollisuuksia vihreiden työpaikkojen luomiselle koko maassa, Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö arvioi.

Kansanäänestyksessä otetaan kantaa vaiheittaiseen luopumiseen ydinvoimasta. Jos kansalaisten enemmistö päätyy kannattamaan ydinvoimasta luopumista, Suomeen ei enää voi myöntää periaatelupia uusille ydinvoimaloille. Samalla linjataan nykyisten ydinvoimaloiden alasajosta sitä mukaa, kun niiden käyttöluvat umpeutuvat ja ne voidaan korvata kestävillä vaihtoehdoilla.

– Useat selvitykset viittaavat siihen, että yritysten ja kotitalouksien sähkön tarve on Suomessa mahdollista turvata kohtuuhintaan ja vähäpäästöisesti ilman lisäydinvoimaa. Vaiheittain voidaan luopua myös nykyisistä ydinvoimaloista ja siirtyä uusiutuvaan energiatalouteen. Ydinvoimasta luopuminen tulee toteuttaa tavalla ja aikataulussa, joka ei lisää fossiilisten polttoaineiden tai turpeen käyttöä, Vihreiden varapuheenjohtaja Oras Tynkkynen painottaa.

Vihreät kutsuu muita puolueita ja järjestöjä keskustelemaan järkevästä tavasta viedä aloitetta kansanäänestyksestä eteenpäin. Äänestys tulee järjestää kuluvan vaalikauden aikana.

Lisätietoja
Ville Niinistö, p. 050 512 2094
Oras Tynkkynen, p. 050 512 1584

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *