Vihreät julkisti kotimaisen vaihtoehdon Fennovoimalle

Vihreä eduskuntaryhmä julkisti tänään yhden mahdollisen tavan kattaa teollisuuden ja kotien sähkön tarve ilman lisäydinvoimaa. Kotimaiseksi energiaratkaisuksi kutsutussa mallissa Fennovoiman reaktoria vastaava sähkö ja teho katetaan uusiutuvaa energiaa lisäämällä, sähkön käyttöä tehostamalla ja kysyntäjoustoa edistämällä.

– Selvitys toisensa jälkeen osoittaa, että Suomen on mahdollista rakentaa energiatulevaisuus kotimaisen, uusiutuvan energian varaan. Kyse on linjavalinnasta. Vihreät valitsevat kotimaisen, kestävän energiatalouden ja siitä tulevat työpaikat venäläisen ydinreaktorin sijaan, Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö toteaa.

Kotimaisessa energiaratkaisussa puolet tarvittavasta sähköstä katetaan lisäämällä bio-, tuuli- ja aurinkosähköä. Toinen puolikas saadaan tehostamalla sähkön käyttöä, mukaan lukien korvaamalla sähkölämmitystä lämpöpumpuilla ja pelleteillä. Kysyntäjoustolla eli ohjaamalla sähkön käyttöä pahimpien kulutuspiikkien ohi vähennetään huipputehon tarvetta edelleen.

Mallissa on kuvattu myös kotimaisen energiaratkaisun edellyttämiä toimenpiteitä. Esimerkiksi hallinnollisia esteitä raivaamalla ja ottamalla käyttöön pientuotannon nettolaskutus voidaan lisätä uusiutuvaa energiaa. Vihreät ehdottaa myös mm. kestäviä investointeja rahoittavaa energiarahastoa ja kotitalousvähennyksen myöntämistä korotettuna tehokkuus- ja uusiutuvaremonteille.

Kotimaisen energiaratkaisun toteuttaminen ei ole ilmaista. Toimenpiteet edellyttävät maltillista julkista lisäsatsausta. Investoinnin vastineeksi saadaan kuitenkin merkittäviä yhteiskunnallisia hyötyjä.

– Vihreä energiamalli alentaa sähkön hintaa, lisää kotimaisia työpaikkoja ja parantaa vaihtotasetta. Kokonaisuutena yhteiskunnallisten hyötyjen voi arvioida selvästi ylittävän kustannukset. Kotimainen energiaratkaisu on yhteiskunnan kokonaisedun mukainen valinta, mallin valmistelusta vastannut kansanedustaja Oras Tynkkynen kuvailee.
Fennovoima Oy:n periaatelupa uuden ydinreaktorin rakentamiseksi on eduskunnan käsittelyssä. Jos voimala toteutuisi suunnitelmien mukaan, se alkaisi tuottaa sähköä noin 1 200 megawatin teholla vuodesta 2024 alkaen, runsaat yhdeksän terawattituntia vuodessa.

Mallin julkistamistilaisuuden tallenteen voi katsoa osoitteesta http://verkkolahetys.eduskunta.fi/.

Lataa Kotimainen energiaratkaisu -malli (pdf, 666.95 Kt).

Lisätietoja
Oras Tynkkynen, 050 512 1584

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *