Vihreät julkistivat 12 konkreettista ilmastoratkaisua: Suomalaisista kunnista ilmastonsuojelun edelläkävijöitä

Kunnat ovat ilmastonmuutoksen torjumisessa avainasemassa. Vihreät julkistivat 7.10 ilmastoreforminsa, jossa listataan 12 konkreettista, paikallisesti toteutettavaa ratkaisua ilmastonmuutoksen torjuntaan.

– Ilmastoreformi kertoo, mitä vihreät kunnanvaltuutetut tekevät, jos saavat äänestäjiltä siihen tuen. Vihreät haluavat kaikkien kuntien harjoittavan määrätietoista, kunnianhimoista ja toteuttamiskelpoista ilmastopolitiikkaa, ilmastoratkaisut valmistelleen työryhmän vetäjä, kansanedustaja Oras Tynkkynen totesi julkistustilaisuudessa.

– Kunnat ovat ilmastonmuutoksen torjumisessa avainasemassa. Kunnat päättävät, millaisia toimintoja sijoitetaan ja minne sekä miten toimintojen välillä voi liikkua. Kunnat vaikuttavat siihen, kuinka paljon rakennukset kuluttavat energiaa ja millä ne lämmitetään. Kunnista riippuu osittain sekin, kuinka houkuttelevan vaihtoehdon joukkoliikenne tarjoaa autoilulle. Siksi kohta käytävät vaalit ovat ilmastovaalit, Vihreiden puheenjohtaja Tarja Cronberg painotti.

Kunnista tehtävä energiapihejä

Kuntien energiankäyttöä voidaan tehostaa olennaisesti uudella teknologialla, fiksulla suunnittelulla ja kunnon opastuksella. Tavoitteeksi tulee asettaa energiankulutuksen vähentäminen vähintään prosentin vuodessa.

Vihreiden mielestä katuvalaistuksessa ja liikennevaloissa on siirryttävä huipputehokkaaseen leditekniikkaan. Kunnan omistamissa asuintaloissa on siirryttävä asuntokohtaiseen veden kulutuksen mittaukseen ja sähkön kulutuksen reaaliaikaiseen seurantaan.

Kevyestä liikenteestä houkuttelevampaa

Kevyestä liikenteestä on tehtävä houkutteleva vaihtoehto. Kolmannes automatkoista on alle kolmen kilometrin mittaisia. Näistä ison osan voisi tehdä jalan tai pyörällä, jos kevyen liikenteen olosuhteita parannetaan määrätietoisesti. Kevyen liikenteen vetovoiman parantaminen tulee asettaa kunnissa liikennepolitiikan ykköstavoitteeksi.

Vihreät katsovat, että kuntiin on rakennettava kattava pyöräteiden ja -parkkien verkko. Keskukset on suunniteltava kävelypainotteisiksi ja kaupungeissa on lisättävä kävelykatuja.

Ilmastoa säästävää ruokatarjontaa lisättävä

Merkittävä osa ilmastopäästöistä tulee ruoan, erityisesti lihan ja maitotuotteiden tuotannosta. Vihreiden mielestä päiväkodeissa, kouluissa ja sairaaloissa tulee ottaa käyttöön yksi kasvisruokapäivä viikossa. Kunnan keittiöissä tulee suosia luomu- ja mahdollisuuksien mukaan myös lähiruokaa.

Vihreät ilmastolinjaukset verkossa:
www.vihreat.fi/ilmastoreformi

Lisätiedot:

Kansanedustaja
Oras Tynkkynen

Vihreiden puheenjohtaja
Tarja Cronberg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *