Vihreiden ryhmäpuheenvuoro 21.2.2024: Kaikki energian tuonti Venäjältä vihdoin kiellettävä

tiedote 21.2.2024

Oras Tynkkynen vihreiden ryhmäpuheenvuorossa:

Kaikki energian tuonti Venäjältä vihdoin kiellettävä

Kansanedustaja Oras Tynkkynen muistutti tänään eduskunnan Ukraina-ajankohtaiskeskustelussa, että Venäjä rahoittaa raakalaismaisen hyökkäyssotansa energian myynnillä. EU-pakotteista huolimatta Suomeenkin tuodaan Venäjältä yhä fossiilikaasua ja ydinpolttoainetta.

”Nyt on vihdoin kiellettävä kaiken energian tuonti ja kaikki energiahankkeet Venäjältä – ja varmistettava, että pakotteita ei kierretä. Jos EU ei etene, pitää meidän toimia kansallisesti”, Tynkkynen vaati.

Tynkkynen nosti puheessaan esiin suomalaisten yksituumaisuuden Ukrainan tukemisessa.

”Yhtenäisyytemme lähettää viestin Venäjälle. Sotarikoksilla, terrorismilla ja kansanmurhalla ei voi pitkän päälle voittaa”, hän totesi.

Edellisenä päivänä eduskunta kiisteli kiivaaseen sävyyn hallituksen työmarkkinauudistuksista. Tänään Tynkkynen kiitti keskustelussa kaikkia puolueita tuesta Ukrainalle. 

”Kiitos tasavallan presidentti Niinistö, puhemies Halla-aho, pääministeri Orpo ja koko hallitus. Tekemänne työ ei ole jäänyt huomaamatta”, hän sanoi.

Yksi sodan häviäjistä on aina ympäristö. Ratkaisuja on esitetty tuoreessa raportissa, jota olivat presidentti Zelenskyin kutsusta laatimassa Suomesta vihreiden europarlamentaarikko Heidi Hautala ja Ahvenanmaan vihreiden (Hållbart Initiativ) entinen maakuntapäiväedustaja Simon Holmström.

”Venäjä on saatava vastuuseen aiheuttamistaan ympäristötuhoista. Luonnontuhonta pitää myös erikseen kieltää kansainvälisellä sopimuksella”, Tynkkynen esitti.

Viime aikoina keskustelu Ukrainasta on saanut synkkiä sävyjä. Tynkkynen muistutti kuitenkin, että oikea kysymys ei ole, voiko Ukraina hävitä.

”Oikea kysymys on, mitä meidän pitää tehdä, jotta Ukraina voittaa. Lyhyt vastaus: meidän pitää tehdä enemmän. Meidän pitää tukea Ukrainaa enemmän sotilaallisesti ja humanitäärisesti, taloudellisesti ja poliittisesti”, Tynkkynen totesi.

”Meillä lännessä ei ole oikeutta väsymykseen, kun ukrainalaiset taistelevat väsymättä vapauden puolesta”, hän jatkoi.

Koko puhe on saatavilla kolmella kielellä:

Haastattelut ja lisätietoja:

Oras Tynkkynen, 050 512 1584, oras.tynkkynen@eduskunta.fi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *