Aamulehti 1.3.2024: Yhtenäisinä Ukrainan puolesta

Me suomalaiset olemme osoittaneet kiitettävää yhtenäisyyttä Ukrainan tukemisessa. Kyselyjen mukaan olemme kuuluneet sisukkaan maan yksituumaisimpiin puolustajiin koko Euroopassa.

Eduskunnan ajankohtaiskeskustelussa Ukrainan takana seisoivat kaikki yhdeksän puoluetta vasemmalta oikealle ja hallituksesta oppositioon. Samoin tuki on pysynyt vahvana hallituskaudesta toiseen. Se ei ole kaikissa maissa mikään itsestäänselvyys.

Yhtenäisyytemme lähettää viestin maailmalle. Emme hyväksy kansainvälisen oikeuden rikkomista ja laitonta hyökkäyssotaa.

Yhtenäisyytemme lähettää viestin myös Venäjälle. Sotarikoksilla, terrorismilla ja kansanmurhalla ei voi pitkän päälle voittaa.

Mutta ennen kaikkea yhtenäisyytemme lähettää viestin Ukrainalle ja ukrainalaisille. Olemme tukena niin kauan kuin on tarpeen.

Eduskunnassa erimielisyydet ovat välillä kiivaitakin. Siksi on paikallaan kiittää kaikkia puolueita yksituumaisuudesta Ukrainan tukemisessa.

Kiitos myös tasavallan presidentti Niinistö, puhemies Halla-aho, pääministeri Orpo ja koko hallitus. Tekemänne työ ei ole jäänyt huomaamatta.

Yksi sodan häviäjistä on aina ympäristö. Venäjä on saatava vastuuseen aiheuttamistaan ympäristötuhoista, kuten Kah’ovkan padon tärvelemisestä. Laajamittainen luonnontuhonta (englanniksi ecocide) pitää myös erikseen kieltää kansainvälisellä sopimuksella.

Suomalaiset Heidi Hautala ja Simon Holmström osallistuivat Ukrainan presidentti Zelenskyin asettamaan kansainväliseen ympäristöasiantuntijatyöryhmään, joka jätti vähän aikaa sitten raporttinsa. Sen suositukset on nyt toteutettava.

Jonain päivänä tämäkin julma sota loppuu. Silloin Ukraina tarvitsee kaiken mahdollisen tuen jälleenrakennuksessa.

Suomella on paljon annettavaa siinä, että sodan raunioille nousee uusi, ekologisesti kestävä Ukraina. Meillä on osaamista mm. energiatehokkaassa rakentamisessa ja uusiutuvan energian hyödyntämisessä.

Venäjä rahoittaa raakalaismaisen hyökkäyssotansa energian viennillä. Suomeenkin tuodaan yhä fossiilista kaasua ja ydinpolttoaineita Venäjältä. EU:n pakotteet ovat leikanneet maan tuloja, mutta eivät alkuunkaan riittävästi.

Nyt on vihdoin kiellettävä kaiken energian tuonti ja kaikki energiahankkeet Venäjältä – ja varmistettava, että pakotteita ei kierretä. Jos EU ei kykene etenemään, pitää meidän toimia kansallisesti.

Baltian maat ovat jo venäläisen energian tuonnin kieltäneet. Saman pitää onnistua myös Suomelta.

Laajamittaisen sodan saavutettua kaksivuotispäivänsä keskustelu on saanut entistäkin synkempiä sävyjä. Lännen toistuva pihtailu aseavun määrässä ja laadussa on asettanut Ukrainan kohtuuttoman tukalaan tilanteeseen.

Venäjä kykenee heittämään rintamalle jatkuvasti lisää ihmisiä tykinruoaksi. Roistovaltiot Pohjois-Korea ja Iran täydentävät maan asevarastoja ohjuksilla ja drooneilla.

Oikea kysymys ei kuitenkaan ole, voiko Ukraina hävitä. Oikea kysymys on, mitä meidän pitää tehdä, jotta Ukraina voittaa.

Lyhyt vastaus: meidän pitää tehdä enemmän. Meidän pitää tukea Ukrainaa enemmän sotilaallisesti ja humanitäärisesti, taloudellisesti ja poliittisesti.

Presidentti Zelenskyin kymmenen kohdan rauhansuunnitelma ansaitsee täyden tukemme. Samoin meidän tulee tukea Ukrainan polkua kohti EU-jäsenyyttä.

Meillä lännessä ei ole oikeutta väsymykseen, kun ukrainalaiset taistelevat väsymättä vapauden puolesta.

Suomen hieno kansallinen yhtenäisyys pitää nyt ripeästi muuttaa käytännön toimiksi Ukrainan puolesta.

Oras Tynkkynen

Kirjoittaja on pirkanmaalainen kansanedustaja (vihr.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *