Viikko 31/05 (1.-7.8.)

Eduskunnan kesämatkoja riitti vielä elokuun ensimmäiselle viikolle. Tiistaina suunnistin talousvaliokunnan mukana Etelä-Savoon, ja keskiviikkona oli vuorossa Pirkanmaan kansanedustajien reissu Mänttään ja Vilppulaan.

Talousvaliokunnan matka alkoi Mikkelistä, jossa kuulimme erityisesti paikallisesta korkeakoulutuksesta, innovaatioiden kehittämisestä ja yritysyhteistyöstä. Ympäristönäkökulma oli koulutuksessa ja teknologiassa vahvasti esillä.

Tapaamisesta jäi tekemisen tunnelma; vaikka paikalliset päättäjät tiedostivat ongelmat kuten väestörakenteen hankaluuden ja talouden kehittymättömyyden, he eivät odottaneet kaikkivoipaa valtiota vapahtajaksi, vaan tekivät itse tosissaan töitä. Erityisen kiinnostava oli maakunnan pyrintö verkottua Pietarin alueen kanssa.

Juvassa vierailimme myllyllä, joka on yksi vanhimpia Suomessa yhä toimivia osakeyhtiöitä. Yrityksen toiminta tosin oli laajentunut viljan jauhamisesta aikaa sitten mm. maatilamatkailuun ja kesäteatteriin. Matkalla poikkesimme Fibrocom-nimisessä yrityksessä, joka valmistaa kevyitä ja lujia muovikomposiittirakenteita. Korvaamalla niillä metalleja esimerkiksi kuorma-autoissa ja junissa kevennetään kulkuneuvoja ja vähennetään siten energiankulutusta ja päästöjä.

Pirkanmaan edustajien kesämatkalla tutustuimme Mäntän ja Vilppulan kuntien tilanteeseen. Paikallisia päättäjiä puhuttivat perinteisten tiehankkeiden lisäksi mm. terveydenhuollon käsistä riistäytyvät kustannukset ja mahoksi tuomittu valtionosuusuudistus. Vilppulassa kuulimme tattarin jalostamisesta ja sain kuulla, että suosikkiaamiaiseni, luomutattarihiutaleet, valmistetaan valitettavasti ulkomaisesta tattarista.

Asiapitoisen ohjelman ohella kiersimme kohteissa ravunkasvattamosta avovankilaan. Mäntässä saimme tutustua hienoon kuvataiteeseen, ja päivällistä pääsimme syömään upean kosken rantaan Vilppulassa. Vielä kun sää suosi koko matkan ajan, oli välillä vaikea muistaa olevansa töissä.

Torstaina istuin iltapäivän ilmastosivujen hankeryhmän ja Maan ystävien ilmastokampanjan kokouksissa. Lauantaina kävin Pekka Haaviston kesäjuhlissa ja juttelin mm. demokraattisesta paikallismediasta ja vapaan lähdekoodin filosofian soveltamisesta lääkkeiden kehittämiseen. Sunnuntaina matkustinkin mökille.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *