Vinkkejä laiskalle maailmanpelastajalle

Kirjassa Pieni maailmanpelastusopas kuvaan maailman ongelmia ja luettelen vinkkejä tavoista, joilla me kaikki voimme osallistua niiden ratkaisemiseen. Helpoimmillaan voi kortensa kantaa kekoon vain muutamalla klikkauksella.

Kansalaisaloitteilla ihmiset voivat nostaa tärkeäksi katsomansa esityksen eduskunnan käsiteltäväksi. Historian ensimmäinen aloite esitti turkistarhauksen kieltämistä. Kansanedustajien enemmistö ei vielä tälle kannalle kallistunut, mutta aloite loi tahtoa yli puoluerajojen parantaa turkiseläinten oloja.

Usein aloitteiden takana ei ole isoa kampanjakoneistoa ja rahakasta budjettia. Siksi ei ole ihan helppo savotta kerätä 50 000 nimeä kuuden kuukauden aikarajan sisällä. Moni tärkeä aloite uhkaakin raueta kannatuksen puutteeseen.

Onneksi voit auttaa! Verkkopalvelussa voit tukea mielestäsi fiksuja aloitteita. Allekirjoittamiseen tarvitset vain verkkoyhteyden ja pankkitunnukset. Samalla tunnistautumisella voi kätevästi tukea useita aloitteita kerralla.

Itse suosittelen erityisesti seuraavia aloitteita:

1) Tasa-arvoinen avioliittolaki
Lakivaliokunnan niukka enemmistö kieltäytyi käsittelemästä kansanedustajien aloitetta, jota kannattaa selvä enemmistö kansasta. Kansalaisaloitteella tasa-arvoinen avioliittolaki saadaan eduskunnan käsittelyyn – ja toivottavasti läpi.

2) Järkeä tekijänoikeuslakiin
Luovan työn tekijöille pitää turvata oikeus työnsä hedelmiin. Aloitteella pyritään kuitenkin oikaisemaan nykyiseen lainsäädäntöön liittyviä ilmeisiä kohtuuttomuuksia (yhtenä esimerkkinä käsittämätön DJ:iden rahastus) – piratismia toki sallimatta.

3) Perustulo
Perustulo parantaisi perusturvaa ja tekisi työn vastaanottamisesta kannattavampaa. Vaikka suomalaisten enemmistö kannattaa perustuloa, ei asia tunnu etenevän ilman kansalaisaloitetta.

4) Vanhemmuuden kustannusten tasaaminen
Työntekijän äitiys tulee työnantajalle kalliiksi, minkä takia nuoret naiset päätyvät useammin pätkätöihin. Tasaamalla vanhemmuuden kustannukset parannetaan naisten mahdollisuuksia menestyä työelämässä ja helpotetaan naisvaltaisten alojen työnantajien taakkaa.

5) Eutanasia
Valtaosalla peruuttamattomasti ja vakavasti sairailla ihmisillä kärsimystä pystytään lievittämään mm. lääkityksellä ja saattohoidolla. Pienellä joukolla kärsimykset voivat kuitenkin olla niin sietämättömiä, että eutanasian pitäisi olla mahdollinen omasta vakaasta tahdosta ja tiukkojen ehtojen täyttyessä.

Oras Tynkkynen

3.7. Eutanasia-aloitteen linkki korjattu oikeaksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *