Aamulehti: Ympäristöasioissa haasteita uudelle hallitukselle

Matti Kääntönen kantoi kirjoituksessaan (AL 29.4.) aiheellisesti huolta ympäristön tilasta. Hän myös ennakoi ympäristönsuojelun heikkenevän vaalien jälkeen.

Kokoomus on vasta käynnistämässä neuvotteluja hallitusohjelmasta. Kolmelle suurelle puolueelle on reilua antaa nyt mahdollisuus osoittaa, että ne pitävät ympäristönsuojelua yhtenä kärkitavoitteistaan.

Seuraavalla nelivuotiskaudella haasteita kyllä riittää. Suomen luonnon monimuotoisuus on edelleen uhattuna.

Puolet maamme luontotyypeistä ja kymmenesosa lajeista ovat uhanalaisia. Etelä-Suomessa metsistä on suojeltu vain pari prosenttia. Saimaannorppa on vaarassa kuolla sukupuuttoon.

Siksi uuden hallituksen tulee lisätä metsiensuojelun rahoitusta. Metsälaki pitää uudistaa niin, että se antaa metsänomistajille paremmat mahdollisuudet metsiensä luonnonmukaiseen hoitoon.

Pirkanmaalla järviä ja jokia uhkaavat mm. turveteollisuuden päästöt. Turpeenoton ehtoja pitää kiristää ja veronmaksajien tukiaiset turpeen energiakäytölle lopettaa.

Myös ilmastonsuojelussa riittää savottaa. Hallitus voi osoittaa sitoutumista ja pitkäjänteisyyttä säätämällä ilmastolain, jossa määritellään lähivuosien päästöbudjetit.

Energiatehokkuuden parantamisesta hyötyvät niin ympäristö kuin kukkaro. Korjausrakentamisessa voidaan pienin lisäkustannuksin säästää lämmitysenergiaa huomattavasti. Tähän on julkisen vallan syytä sekä kannustaa että velvoittaa.

Yrityksissä piilee edelleen isoja mahdollisuuksia tehostaa energiankäyttöä. Uuden hallituksen tulee tukea yritysten tehokkuusinvestointeja. Maatiloja ja koteja pitää kannustaa uusiutuvan energian hajautettuun pientuotantoon.

Siitä olen Kääntösen kanssa eri mieltä, että Vihreillä ympäristöarvot olisivat painuneet taka-alalle. Ympäristö ja vihreä talous olivat vaaleissa kaksi kärkiteemaamme. Aivan vaalien alla puolue julkisti kaksikin ympäristöavausta.

Kääntönen toteaa kuitenkin oikein, että vaalikeskusteluissa ympäristö loisti poissaolollaan. Median ja suurten puolueiden tärkeysjärjestyksessä ilmastonsuojelu, luonnon lajikirjo ja puhtaat vesistöt näyttävät valitettavasti jäävän kauaksi kärkisijoista.

Politiikassa yksin on vaikea keskustella. Toivon, että edes nyt vaalien jälkeen puolueet esittävät aktiivisesti omia näkemyksiään ja avauksia ympäristönsuojelun kehittämisestä.

Oras Tynkkynen
kansanedustaja (vihr.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *