Euroopan komissioon nimitettävä kiertotalouskomissaari

Vihreiden eurovaaliehdokas Rosa Meriläinen ja kansanedustaja, Vihreiden varapuheenjohtaja Oras Tynkkynen esittävät, että seuraavaan Euroopan komissioon nimitetään kiertotalouskomissaari. Koska Suomi on ollut yksi johtavista kiertotalouden kehittäjistä Euroopassa, salkku sopisi luontevasti suomalaiselle.

Mitä isompaa muutosta tarvitaan, sitä suurempi on tarve johtajuudelle. Kiertotalous ylittää perinteiset hallinnonrajat, minkä takia oma komissaarin salkku on nyt paikallaan, Meriläinen ja Tynkkynen perustelevat.

Kiertotalouteen siirtyminen on keskeinen keino ilmastokriisin ja luontokadon ratkaisemisessa. Samalla se on olennainen tapa vähentää Euroopan Kiina-riippuvuutta. Kriittisten raaka-aineiden tarve kasvaa Euroopassa kovaa vauhtia. Siksi on myös turvallisuuden ja huoltovarmuuden kannalta tärkeää hakea tapoja hyödyntää paremmin jo kertaalleen käytettyjä raaka-aineita.

Kiertotalous on nykyaikaisen teollisuuspolitiikan ytimessä. Iso osa EU-sääntelystä on luotu aikana, jolloin ei ole osattu ottaa huomioon luonnonvarojen rajallisuutta. Siksi sääntelystä löytyy yhä esteitä kiertotaloudelle. Esimerkiksi rakennusmateriaalien uudelleenhyödyntäminen onnistuisi paremmin säännöksiä päivittämällä.

Kiertotalouden lopullinen läpimurto edellyttää sitä, että neitseellisten luonnonvarojen ottamiselle ympäristöstä asetetaan hinta – samalla tavalla kuin ilmastopäästöille EU:n päästökaupassa. Euroopan unionin tulee ottaa luonnonvarojen hinnoittelu seuraavan kauden työlistalleen.

Nykyään aivan liian usein on halvempaa kaivaa uutta kuin käyttää uudelleen vanhaa. Asian pitää olla jatkossa toisinpäin, kiteyttävät Meriläinen ja Tynkkynen.

Lisätietoja:

Rosa Meriläinen
050 432 6679
rosa@rosamerilainen.fi

Oras Tynkkynen
050 512 1584
oras.tynkkynen@eduskunta.fi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *