Hallitus on kääntänyt selkänsä sateenkaari-ihmisten oikeuksille

Vihreiden Tynkkynen Setan 50-vuotisjuhlassa:


Hallitus on kääntänyt selkänsä sateenkaari-ihmisten oikeuksille


Tänään Setan 50-vuotisjuhlassa puhunut Vihreiden kansanedustaja Oras Tynkkynen arvosteli Orpon hallitusta selän kääntämisestä sateenkaari-ihmisten oikeuksille. Hallituksen nuiva linja näkyy niin hallitusohjelmassa kuin taloustoimissa.


”244-sivuisesta hal
litusohjelmasta löytyy yksi kappale, jossa otetaan kantaa sateenkaari-ihmisten oikeuksiin – ja sekin lähes suora lainaus yhdenvertaisuuslaista. Ohjelmassa kirjoitetaan enemmän jopa nikotiinipusseista kuin sateenkaarioikeuksista”, Tynkkynen havainnollistaa.


Hallitusohjel
ma ei siis lupaa ainuttakaan toimenpidettä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten oikeuksien parantamiseksi. Hallituksen toimet julkisen talouden tasapainottamiseksi kuitenkin merkitsevät vähemmistöjen oikeuksien kannalta jopa takapakkia.


”Ylimitoitetut leikkaukset sosiaali- ja terveysalan kansalaisjärjestöiltä heikent
ävät niiden kykyä tarjota vähemmistöihin kuuluville ihmisille palveluita, jotka täydentävät julkisia palveluita. Jättileikkaukset kehitysyhteistyöstä vievät mattoa alta työltä vähemmistöjen oikeuksien edistämiseksi globaalin etelän maissa”, Tynkkynen avaa.

Hallituksen nuiva maahanmuuttopolitiikka osuu sekin osaltaan myös sateenkaari-ihmisiin. Kun hallitus hankaloittaa monin tavoin turvan hakemista ja saamista Suomesta, yhä useampi sateenkaari-ihminen voi joutua vaaraan.

”Hallituksen esitys käännytyslaista uhkaa pahentaa tilannetta entisestään. Miten rajavartija voisi lyhyessä ajassa pystyä luotettavasti arvioimaan turvapaikanhakijan kokemaa vainoa vähemmistöön kuulumisen takia? Homoutta ei voi päätellä naamasta”, Tynkkynen arvostelee.

Puheenvuorossaan Tynkkynen onnitteli 50 vuotta täyttävää ihmisoikeusjärjestö Setaa. Sen ansiosta Suomi on nykyään sateenkaari-ihmisille paljon parempi paikka kuin vuosia tai vuosikymmeniä sitten.

”Valitettavasti työtä vielä riittää. Siksi Setaa yhä tarvitaan”, Tynkkynen päätti puheenvuoronsa.

Tynkkynen oli Suomen ensimmäinen avoimesti sateenkaarivähemmistöön kuuluva kansanedustaja, kun hän nousi eduskuntaan vuonna 2004. Hän myös jätti Suomen ensimmäisen lakialoitteen tasa-arvoisesta avioliittolaista.


Lisätietoja:

Oras Tynkkynen

050 512 1584

oras.tynkkynen@eduskunta.fi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *