Mikä puolue on Euroopassa eniten ympäristön puolella?

Moni äänestäjä hakee eurovaaleissa puoluetta, joka seisoo vankimmin ilmaston ja luonnon puolella. Samalla liki kaikki puolueet esiintyvät mielellään ympäristön ystävinä.

Onneksi puolueiden eroja ovat selvittäneet myös monet sitoutumattomat kansalaisjärjestöt. Niiden vertailut kertovat varsin selvää viestiä.

Ympäristöjärjestö WWF:n raportissa eurooppalaisten puolueiden tavoitteista vihreät saavat ainoana täydet pisteet kaikissa kysymyksissä. Vasemmistopuolue tulee hyvänä kakkosena, mutta esimerkiksi sosiaalidemokraatteja edustava PES jää jo reippaasti jälkeen.

Euroopan Maan ystävät vertailee puolueita fossiilienergian torjumisen näkökulmasta. Vihreät saa ainoana puolueena puhtaat paperit kaikilla neljällä osa-alueella, ja kaikki muut puolueet jäävät selvästi taakse.

Kehitysjärjestö Action Aid puolestaan arvioi poliittisia ryhmiä ilmasto-oikeudenmukaisuuden perusteella. Jaetulle ykkössijalle tulevat vihreät ja vasemmisto, jotka molemmat saavat täydet kahdeksan pistettä.

Osa vertailuista on hyvinkin tarkkarajaisia. Esimerkiksi Stay Grounded -verkosto tarkastelee puolueiden suhtautumista lentoliikenteen ympäristöhaittojen vähentämiseen. Vihreät on ylivoimainen ykkönen, vasemmistopuolue etäinen kakkonen ja sosiaalidemokraatit vielä etäisempi kolmonen.

BLOOMin vertailussa tarkastellaan europarlamentin poliittisten ryhmien äänestyskäyttäytymistä. Vaikka lähestymistavan vaihtaa, tulos pysyy pitkälle samana: vihreät ovat ykkönen (19,8/20 pistettä), vasemmisto kakkonen (19,0) ja sosiaalidemokraatit kolmonen (16,6). Liberaalit (11,9) ja keskustaoikeisto (3,8) jäävät kauas taakse.

Järjestys on sama ympäristöjärjestöjen yhteisessä selvityksessä. Vihreät ovat ensimmäisenä (92/100 pistettä), vasemmisto toisena (84) ja sosiaalidemokraatit kolmantena (70). Vihreät pärjäävät parhaiten myös selvityksen kaikilla kolmella osa-alueella: ilmastossa, luonnossa ja saasteissa.

Kiinnostavasti selvityksessä tarkastellaan tuloksia lisäksi maittain. Tälläkin tavalla tarkasteltuna Vihreät on Suomessa paras ilmastokysymyksissä. Muista vertailuista poiketen Vasemmistoliitto saa kuitenkin hieman Vihreitä paremmat pisteet luonnossa ja saasteissa.

Poikkeavan tuloksen selittää ensisijaisesti vertailun omaperäinen metodologia. Järjestöt kun ovat valinneet pisteyttää poissaolon äänestyksestä samalla tavalla kuin olisi äänestänyt esitystä vastaan.

Yksi vihreiden europarlamentaarikoista oli useista äänestyksistä poissa lapsen syntymän takia. Tätä on vaikea pitää vakuuttavana perusteena antaa huonommat pisteet ympäristön puolustajana.

Johtopäätöstä tukee se, että BLOOMin selvityksessä Suomen vihreät (19,8) pärjäävät Vasemmistoliittoa (19,6) paremmin. Ero kolmantena tuleviin sosialidemokraatteihin (14,7) on selvä.

Oras Tynkkynen

Muokattu 2.6. klo 11.30: Lisätty BLOOMin selvitys.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *