Ketkä Vihreiden johtoon?

Minulla tulee kesän korvalla täyteen kaksi kautta Vihreiden varapuheenjohtajana, joten en voi asettua enää ehdolle. Neljän vuoden enimmäisraja saattaa tuntua ankaralta, mutta kannatan sitä lämpimästi.

Sääntö takaa sen, että puolue uudistuu jatkuvasti myös henkilöiden tasolla ja että valta kiertää. Toisenlaisiakin esimerkkejä on Suomen puoluekentässä nähty.

En ole yleensä ottanut julkisesti kantaa puolueen henkilövalintoihin, koska varapuheenjohtajana minun on pitänyt tehdä yhteistyötä kaikkien valittujen kanssa. Kun nyt jätän paikkani puheenjohtajistossa, rohkenen esittää muutamia toiveita.

Johtotähteni varapuheenjohtajana on ollut pyrkiä kehittämään Vihreistä koko Suomen puolue. Kyse ei ole vain siitä, että Vihreät on uskottava vaihtoehto niin suurissa kaupungeissa kuin maaseudulla, yhtä lailla etelässä kuin pohjoisessa. Vihreiden pitää myös pystyä puhuttelemaan kaikenlaisia vihertäviä ihmisiä sukupuolesta, iästä, koulutuksesta ja ammattitaustasta riippumatta.

Tavoite vaatii jatkuvaa ja määrätietoista työtä. Jokaista kannanottoa, jokaista päätöstä puolueen niukkojen varojen ohjaamisesta ja jokaista henkilövalintaa pitää miettiä myös siltä kannalta, auttaako se viemään Vihreitä koko Suomen puolueen suuntaan.

Käytämmekö kaikkia puhuttelevaa kieltä? Tartummeko aiheisiin, jotka koskettavat eri ihmisryhmiä? Nostammeko näkyviin henkilöitä, jotka kuvaavat vihreiden koko kirjoa?

Varapuheenjohtajiksi on ehdolla joukko toinen toistaan kyvykkäämpiä ja mainiompia henkilöitä. Nostan heistä esiin kaksi, joiden uskon erityisesti pystyvän jatkamaan työtä koko Suomen puolueen rakentamiseksi.

Espoon puoluekokouksessa on joka tapauksessa vaihtumassa puoluesihteeri, valtuuskunnan puheenjohtaja ja kaksi puheenjohtajiston neljästä jäsenestä. Siksi jo jatkuvuuden takia kannattaa valita jatkokaudelle nykyinen varapuheenjohtaja Krista Mikkonen. Valintaa helpottaa se, että Krista on erinomaisen osaava, tasapainoinen ja yhteistyökykyinen päättäjä.

Touko Aalto hallitsee sosiaali- ja terveyspolitiikan, joka on Suomelle kohtalonkysymys sekä taloudellisesti että inhimillisesti. Hänellä on myös harvinainen kyky kohdata ja luoda yhteys kaikenlaisiin ihmisiin.

Touko tekee vihreää politiikkaa koko sydämellään. Sillä intohimolla siirtää vuoria.

Oras Tynkkynen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *