Maaseudun Tulevaisuus: Vihreiden työ kotimaisen energian puolesta jatkuu

Julkaistu Maaseudun Tulevaisuudessa.

Heikki Niittymäki arveli (MT 9.7.), että vihreät ei hyväksyisi kotimaisen uusiutuvan energian käytön lisäämistä. Todellisuudessa vihreät on työskennellyt tuontihiilen käytön vähentämiseksi ja kotimaisen uusiutuvan energian lisäämiseksi sekä nykyisen että edellisen vaalikauden hallituksissa.

Työ on myös tuottanut tuloksia. Nykyisellä vaalikaudella kivihiiltä on poltettu keskimäärin jo selvästi vähemmän kuin edellisellä. Vuosineljännesten välillä on nähty merkittäviä nousuja ja laskuja, mikä johtuu muustakin kuin kotimaan politiikasta – mm. pohjoismaisesta vesitilanteesta ja polttoaineiden maailmanmarkkinoista.

Merkittävä osuus edellisen vaalikauden työstä kantaakin hedelmää vasta nyt. Tuolloin verotusta porrastettiin polttoaineiden päästöjen mukaan ja mm. metsähakkeelle laadittiin uusi tukijärjestelmä.

Tehtävää riittää silti yhä. Siksi vihreät on esittänyt kymmenen kohdan toimenpidepakettia, jolla kivihiilen suosio voidaan taittaa ja metsäenergian kilpailukykyä parantaa. Pienillä muutoksilla verotukseen ja metsähakkeen tukiin voidaan saada suuri hyöty koko Suomessa kotimaisen ja puhtaan energian lisäämisen kautta.

Osa esityksistämme eteni jo keväällä hallituksen kehysriihessä. Tuore hallitusohjelma antaa hyvät eväät viedä myös muita esityksiä eteenpäin syksyllä neuvoteltaessa valtion ensi vuoden talousarviosta. Myös vastavalitulla uudella europarlamentilla riittää työsarkaa EU:n päästökaupan korjaamiseksi.

Vihreät jatkaa mielellään työtä kotimaisen uusiutuvan energian puolesta yhteistyössä kaikkien puolueiden kanssa.

Oras Tynkkynen
vihreän eduskuntaryhmän
varapuheenjohtaja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *