Ranneliike.net: Mitä Voltin jälkeen?

Suomen ainoa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille suunnattu lehti Voltti kuopattiin syyskuun puolivälissä. Näin katkesi vuonna 1969 Psyke-yhdistyksen pienlehdestä alkanut ja 40 vuotta jatkunut HLBT-julkaisujen ketju.

Miksi Voltti ei menestynyt? Syitä on varmasti monia.

Lehden päätoimittaja Sari Virtanen viittasi taantumaan, joka tyrehdytti ilmoitusmyynnin. Suomessa harva yritys pitää HLBT-ihmisiä vielä kiinnostavana mainonnan kohderyhmänä. Monet isot firmat ovat saattaneet pelätä vähemmistöihin leimaantumista.

Voltin tilaajakanta oli kovin pieni. Viime hetken markkinointiponnistelutkaan eivät tuoneet kylliksi uusia tilaajia.

Lehti yritti puhutella lähes kaikkia eikä siksi ehkä puhutellut kunnolla oikein ketään. Maailman menestyneillä HLBT-lehdillä on yleensä selvempi kohderyhmä ja tiukemmin rajattu aihevalikoima. Ei toki haittaa, jos sattuu tekemään lehteä Suomea kymmeniä kertoja suuremmille markkinoille.

Sanotaan vielä sekin: laadukkaan aikakauslehden tekeminen ei ole helppoa – ei etenkään vaatimattomilla resursseilla. Voltti kehittyi Z:sta hyvään suuntaan. En voi silti väittää, että olisin heti postiluukun kolahdettua kahlannut lehden kannesta kanteen.

Voltin poismenoa seuranneessa keskustelussa on pohdittu, tarvitaanko nykyään enää erillisiä lehtiä HLBT-ihmisille. Kysymys tuntuu hullulta maassa, jossa julkaistaan säännöllisesti 3 400 eri aikakauslehteä.

Me seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat olemme kirjava joukko. Silti monia meistä yhdistävät samankaltaiset kokemukset – ja toiveet. HLBT-viestimillä voi olla vastedeskin tärkeä rooli tiedonlähteenä, vertaistukena, viihdyttäjänä ja keskustelukanavana, toivottavasti myös ihmisten mobilisoijana.

Voltin loppumisen jälkeen verkkomedialla on entistä suurempi merkitys. ranneliike.net sisarsivustoineen paikkaa nyt osittain lehden jättämää aukkoa.

Kirjoitin vuosien varrella kahdeksan kolumnia Volttiin ja sen edeltäjään Z:aan. Teksti oli jo valmiina myös siihen Voltin numeroon, jota ei koskaan julkaistu.

Siksi olen iloinen, että voin alkaa kirjoittaa blogeja ranneliike.netiin. Tervetuloa paitsi lukemaan, myös kommentoimaan ja keskustelemaan!

Oras Tynkkynen

Kirjoittaja on Vihreiden kansanedustaja ja koulutukseltaan toimittaja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *