Valtuustoaloite ilmastohätätilan julistamisesta

Liki 1 400 kaupunkia, valtiota ja muuta hallintoyksikköä ympäri maailmaa on julistanut ilmastohätätilan. Julistuksen tehneillä alueilla asuu arviolta yli 800 miljoonaa ihmistä. Kannanottojen sisällöt ja muodot vaihtelevat paikasta toiseen, mutta perusviesti on sama: ilmastokriisi on polttava uhka ja toimilla on kova kiire.

Valtioista julistuksen ovat tehneet mm. Iso-Britannia, Ranska, Itävalta, Kanada, Argentiina ja Bangladesh. Euroopan parlamentti hyväksyi vastaavan kannanoton koko Euroopan unionille viime marraskuussa.

Eurooppalaisista pääkaupungeista päätöksen ovat tehneet mm. Bryssel, Amsterdam, Lontoo, Pariisi, Rooma, Madrid, Varsova ja Budapest. Muista suurista kaupungeista samalle kannalle ovat päätyneet esimerkiksi New York, Los Angeles, Montreal, Vancouver ja Sydney.

Hätätilajulistukset voivat auttaa lisäämään tietoisuutta ilmastokriisin vakavuudesta ja kiireellisyydestä. Ne voivat myös vauhdittaa kriisin edellyttämiä mittavia ja ripeitä toimia päästöjen vähentämiseksi.

Tampere on sitoutunut saavuttamaan hiilineutraaliuden vuoteen 2030 mennessä. Kaupunki on myös johdonmukaisesti painottanut ilmastotoimien tärkeyttä strategioissa ja ohjelmissa, kotimaisissa ja kansainvälisissä kumppanuuksissa sekä kannanotoissa.

Ilmastohätätilan julistaminen olisi Tampereen pitkäjänteiselle työlle luontevaa jatkoa. Samalla on tärkeää viestiä julistuksesta ja sen merkityksestä aktiivisesti kuntalaisille ja yhteistyökumppaneille. Näin toisaalta varmistetaan viestin välittyminen, toisaalta vältetään väärinkäsityksiä ja keskustelun kärjistymistä aiheettomasti.

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Tampereen kaupunki julistaa ilmastohätätilan.

Oras Tynkkynen (vihr.)

Pekka Salmi (sd.)

Jouni Markkanen (kok.)

Noora Tapio (vas.)

Vilhartti Hanhilahti (kesk.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *