Varsovan kolme kokonaisuutta

P1020858_600pxIlmastokokouksen toinen ja ratkaiseva viikko on käynnistynyt. Mistä Varsovassa oikein väännetään?

Kokouksen teemat voi jakaa karkeasti kolmeen. Varsovassa neuvotellaan vuoden 2020 jälkeisestä ilmastosopimuksesta, sitä edeltävien ilmastotoimien tehostamisesta ja aiempien päätösten toimeenpanosta.

Suurin huomio kohdistuu uuteen sopimukseen, joka on tarkoitus hyväksyä ilmastokokouksessa Pariisissa kahden vuoden päästä. Sopimuksen on määrä kattaa sekä teollisuus- että kehitysmaiden ilmastotoimet.

Neuvotteluista tulee pitkät ja vaikeat. Siksi Varsovassa tärkeää on viitoittaa työtä eteenpäin – mitä teemoja käsitellään ja millä aikataululla, minkä mallisia päästösitoumuksia mailta haetaan sekä missä vaiheessa maiden pitää laittaa pöytään ehdotuksensa päästötavoitteiksi.

Maailmalla ei kuitenkaan ole varaa vain odotella vuodesta 2020 käynnistyvää sopimusta. Sitä edeltävät sitoumukset eivät likimainkaan riitä saattamaan päästöjä ilmastokriisin taltuttavalle polulle. Kehitysmaita taas hiertää se, että lähivuosille lupailtua rahoitusta ei ole vielä paljon näkynyt.

Siksi Varsovassa neuvotellaan vuotta 2020 edeltävien kansallisten päästösitoumusten tiukentamisesta. Rinnalla pyritään täydentämään niitä muilla konsteilla, kuten leikkaamalla HFC-päästöjä Montrealin pöytäkirjan avulla ja karsimalla fossiilisten polttoaineiden tukiaisia. Samalla ilmastorahoitus pitää vaiheittain nostaa vuodelle 2020 luvattuun tasoon, yhteensä sataan miljardiin dollariin vuodessa.

Kolmanneksi asialistalla on aiempien päätösten toimeenpano. Ne jäävät helposti kahden suuren kokonaisuuden varjoon, mutta neuvotteluissa on kyse laajasta kokonaisuudesta: hankaluudet yhdellä nurkalla voivat vaarantaa sovun kaikkialla muualla.

Varsovassa puidaan mm. ilmastonmuutoksen tuhojen korvaamista, metsäkadon hillitsemistä ja rahastojen pyörittämistä. Useassa asiakohdassa mietitään tapoja sujuvoittaa neuvotteluja esimerkiksi mahdollistamalla äänestäminen.

Tekemistä siis riittää. Keskusteluja käydään useilla rinnakkaisilla foorumeilla täysistunnoista valtavissa halleissa pienten porukoiden neuvotteluihin suljettujen ovien takana.

Varsovan kokous ei ilmastonmuutosta ratkaise. Parhaassa tapauksessa se voi kuitenkin viedä maailmaa himpun verran lähemmäs ilmastokriisin taltuttamista.


Oras Tynkkynen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *