Vihreä blogi: Energiakonkari vahvistaa: kahdelle ydinvoimalalle ei perusteita

Oikeuskansleri totesi tänään julkistetussa päätöksessään, että työ- ja elinkeinoministeriön energiaosaston päällikkö Taisto Turunen oli esteellinen valmistelemaan ydinvoimalupia.

Turunen istui ensin Outokumpu Oyj:n hallituksessa, kun yhtiö päätti lähteä perustamaan ydinvoimayhtiö Fennovoimaa. Heti perään hän oli ministeriössä mukana Fennovoiman ydinvoimahakemusta koskevan päätöksen valmistelussa.

Poikkeuksellisen merkittävässä ja kauaskantoisessa asiassa on erityisen tärkeää, että kaikki voivat luottaa valmistelun puolueettomuuteen. Oikeuskanslerin mukaan tämä luottamus on nyt vaarantunut.

Tämänpäiväisestä päätöksestä vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että ”osastopäällikkö Turunen päätyi virkamiesselvityksen perusteella yhteen uuteen ydinvoimalaitokseen”. Lisäksi ”Fennovoima Oy:n hakemuksessa Turunen kiinnitti huomiota siihen, että käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituskysymys oli jäänyt avoimeksi”.

Tähän asti TEMin virkahenkilöt on passitettu eduskuntaan toistamaan, että tarvitaan kaksi ydinvoimalaa, vaikka faktat puhuvat ihan muuta. Nyt ministeriöstä on tunnustettu – ja vieläpä ydinvoimapäätöksistä vastaavan energiaosaston päällikön suulla – että tarve olisikin vain yhdelle ydinvoimalalle.

Turusen lausunto osoittaa, että Pekkarisen aiemmat puheet 0–1 ydinvoimalan tarpeesta eivät olleet pelkkä tsoukki. Vihreiden laatima vihreän kasvun malli esittää yhden vaihtoehdon nollalinjaksi, jossa Suomen sähkön tarve tyydytetään kestävästi ilman lisäydinvoimaa. Ja niille, jotka mieluummin edistävät ydinvoimaa energiatehokkuuden ja kotimaisen uusiutuvan energian sijaan, riittäisi haarukan toinen laita, yksi uusi ydinvoimala.

Myös Suomen energiapolitiikan todennäköisesti kokeneimman konkarin kanta siis on se, että kahden ydinvoimalan rakentamiselle ei ole asiaperusteita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *