Vihreä blogi: Vapautetaan data!

Hallitus hyväksyi eilen päätöksen Maanmittauslaitoksen aineistojen avaamisesta. Vastedes siis kuka tahansa voi ladata verkosta ilmaiseksi laitoksen karttoja ja ilmakuvia. Tasokkaista ja ajantasaisista aineistoista on iloa ja hyötyä sekä tavallisille kansalaisille että yrityksille.

Politiikassa avoimesta datasta puhutaan kuitenkin hätkähdyttävän vähän — Jyrki Kasvin kaltaisia asiaan vihkiytyneitä lukuun ottamatta. Päätös Maanmittauslaitoksen aineistoistakin olisi saattanut mennä ohi ilman julkista keskustelua, elleivät aktivistit ja toimittajat olisi olleet valppaina.

Osittain hiljaisuus voi johtua siitä, että avoimen datan mahdollisuuksia ei vielä tunneta. Osittain taustalla saattaa olla harhakäsitys siitä, että data on enemmän insinöörien kuin päättäjien heiniä.

Verovaroin tuotettujen aineistojen avaaminen on kuitenkin merkittävä yhteiskunnallinen kysymys. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan mukaan paikkatietoa hyödyntävät yritykset ovat kasvaneet selvästi nopeammin maissa, joissa data on saatavilla ilmaiseksi tai hyvin edulliseen hintaan.

Datan avulla voi syntyä uusia sovelluksia, joita emme vielä osaa edes kuvitella. Tämä merkitsee uusia työpaikkoja, lisää verotuloja ja parempia palveluita.

Avoin data voi kuulostaa etäiseltä, mutta sen sovellukset tulevat hyvin lähelle. Esimerkiksi New Yorkissa kaupungin julkisten tietokantojen avaaminen on synnyttänyt kännykkäsovelluksen, jolla asiakas voi tarkistaa ravintolan terveystarkastustiedot. Jos terveysviranomaisilta on tullut sapiskaa, voi valita toisen ravintolan.

Maanmittauslaitoksen paikkatiedot ovat vain yksi esimerkki aiemmin suljetusta datasta. Tutkijat ovat valittaneet, että Tilastokeskukselta ei saa helposti aineistoja tutkimuskäyttöön. Suomessa on kehitetty verojen ja tulonsiirtojen vaikutuksia mallintava palvelu, mutta se on suojattu salasanalla.

Nämä ja muut verovaroin tuotetut aineistot on vapautettava kaikkien kiinnostuneiden käyttöön. Samalla on toki huolehdittava siitä, ettei aineistoissa ole yksityisyydensuojaa vaarantavia tietoja.

Vihreät on pitänyt avointa dataa ahkerasti esillä. Saimme hallitusohjelmaan kirjauksen ”julkisin varoin tuotettuja tietovarantoja avataan kansalaisten ja yritysten käyttöön”.

Edellisellä vaalikaudella istuin pääministeri Vanhasen asettamassa kasvutyöryhmässä, jonka loppuraporttiin sain datan avaamisen tapana parantaa tuottavuutta. Maanmittauslaitoksen tapauksesta valtiovarainministeri Jutta Urpilainen kuuli ensimmäisen kerran eduskunnan kyselytunnilla, kun häneltä asiasta kysyin.

Avoin data ei ole Vihreiden yksinoikeus. Siksi on hienoa, että ymmärrys aineistojen avaamisen merkityksestä on lisääntynyt yli puoluerajojen.

Hallitukselle esityksen Maanmittauslaitoksen datan avaamisesta teki maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen (kok.). Ministeri Urpilainen (sd.) puolestaan osoitti poliittista johtajuutta sivuuttamalla ministeriönsä budjettiosaston byrokraattisen jarrutuksen ja tukemalla päätöstä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *