Viikko 24/05 (13.-19.6.)

Viikon ehdoton kohokohta oli Vihreän eduskuntaryhmän ilmasto- ja energiaohjelman julkaiseminen perjantaina. Heidi Hautalan avaamassa lehdistötilaisuudessa esittelin 80-sivuisen ohjelman ja Satu Hassi kertoi ajankohtaisesta tilanteesta EU:n ilmastopolitiikassa. Valitettavasti jouduimme kilpailemaan politiikan toimittajien huomiosta rajavartijoiden lakon kanssa, mutta meillä oli sentään tarjolla tuulivoimalla tuotettuja pienpanimon virvoitusjuomia.

Ilmasto- ja energiaohjelmaa työstettiin vetämässäni työryhmässä puolisen vuotta, ja se olikin minua keväällä ylivoimaisesti eniten työllistänyt hanke. Eduskuntaryhmän lisäksi työhön osallistui avustajia ja ulkopuolisia asiantuntijoita. Suurkiitos kaikille yhteistyöstä.

Ohjelman tarkoitus on haastaa hallitus ripeämpään ja tehokkaampaan ilmastopolitiikkaan. Sen sanoma voidaan kiteyttää kolmeen keskeiseen viestiin: 1) ilmastonmuutos on valtava uhka ihmisten ja luonnon hyvinvoinnille, 2) ilmastonsuojelu tarjoaa mahdollisuuden luoda kestävää hyvinvointia – työpaikkoja, vientituloja, yritystoimintaa ja alueellista kehitystä, ja 3) uusiutuvien energianlähteiden käyttöä voidaan lisätä Suomessa merkittävästi.

Yleistiedon ja taustoituksen lisäksi ohjelmassa esitetään lukuisia lyhyen ja pitkän aikavälin toimenpide-ehdotuksia. Ohjelman nimi on “Kestävää hyvinvointia ilmastonsuojelulla” ja sen voi ladata luettavaksi pdf-muodossa täältä

Torstain suullisella kyselytunnilla puhuin ekologisesta verouudistuksesta. Kysyin kestävän kulutuksen ja tuotannon toimikunnan mietintöön viitaten, onko hallituksella valmiuksia toimia mietinnössä ehdotetulla tavalla. Mietintö korostaa tarvetta pitkän aikavälin poliittisille linjauksille verorakenteen uudistamiseksi siten, että luonnonvaroja käytetään säästeliäämmin ja ympäristöhaittoja vähennetään.

Viikon aikana myös mm. annoin haastattelun Vihreälle Langalle, kävin pääministerin oppositiolle järjestämissä kesäjuhlissa ja istuin paneelissa Nuorten Vaikuttajien tentattavana. Ympäristövaliokunnassa jätin Heidin kanssa eriävän mielipiteen energiansäästön mahdollisuuksia perusteettomasti vähättelevään lausuntoon. Äitini kävi ensimmäistä kertaa tutustumassa työhuoneeseeni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *